Springbank CV

Springbank CV

springbank CV - kopie

De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou “oever van de bron” betekenen. In 1828 bouwde Archibald Mitchell de Springbank distilleerderij en nu nog is de familie Mitchell eigenaar van Springbank. Deze nieuwe batch van de Springbank CV Campbeltown Malt Whisky maakt deel uit van de bijzondere en unieke serie Springbank whisky’s. Grote expressie van Springbank, die herinnert aan de eerste batch uit 1997, wel voller en met een meer kenmerkende sherry-achtig karakter.

Uitgebreide informatie

Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij. In de Springbank distilleerderij staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo’n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. Voor het mouten van de groenmout ( er wordt bij Springbank nog voor 100% zelf gemout) wordt er gedroogd met hete lucht en turf. De malt, gemaakt onder de naam Springbank is een van de weinige malts die na vele jaren rijping nog haar eigen karakter behoudt. Hoe ouder, hoe beter zegt men in de distilleerderij. De mout die voor de Springbank malt gebruikt wordt is licht geturfd. De new spirit van Springbank wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. De productie van Springbank wordt voor 70% als single malt gebotteld. Alle malts van Springbank zijn non chill filtered.

Proefnotitie

Kleur: vol goud. Neus: eerst zoetige aroma’s met zachte ziltige tonen dan gedroogde vruchten met rijke en getoaste kruidige tonen met daardoorheen loskomende tonen van turf. Smaak: eerst aroma’s van gedroogd fruit en rijke zoetheid dan weer veel mondvullende brede (nog subtiele) rokerige tonen. De afdronk is lang en rijk met meer aardse tonen die fraai overgaan in rokerige tonen.