Investeren in Whisky

Investeren in whisky

Investeren in whisky, de vloeibare mythe

Nederlandse investeerders ‘beleggen’ 4,5 miljoen euro in een collectie stokoude whisky. Niet om te drinken maar om te bekijken. De beroemdste verzameling whisky ter wereld staat in een loods in Sassenheim. De Italiaanse verzamelaar Valentino Zagatti verkocht 3.103 zeldzame flessen aan whisky-belegger Michel Kappen, die werd bijgestaan door elf investeerders. De geschatte waarde is 4,5 miljoen euro.

Uniek en opmerkelijk

Pronkstuk is de Whisky 1843, met handgeschreven etiket. Uniek, want whisky werd destijds zelden gebotteld. Opmerkelijk is ook de Parkmore 1895, gewild onder verzamelaars omdat de distilleerderij al in de jaren dertig sloot. De 81-jarige accordeonist Zagatti raakte in de Tweede Wereldoorlog blind door een ongeluk met een landmijn. Sinds 1960 verzamelt hij sterke dranken die hij naar eigen zeggen kon betalen door geen geld te verkwisten aan sigaretten.

Mythe

Zagatti herkende alle flessen in zijn bescheiden woning aan hun vorm. Hij maakte een mythe rond zijn collectie door er naslagwerken over te schrijven. De afgelopen jaren kreeg hij rijke Chinezen en Russen over de vloer die zijn whisky wilden kopen. Ze vielen af omdat zij de flessen afzonderlijk wilden verhandelen of leegdrinken.
Zagatti eist dat de collectie in elk geval tien jaar onaangeroerd blijft. De flessen single malt whisky waren al gewild toen zij werden geproduceerd. En ze zijn nog altijd in topconditie. Maar wat er precies onder de kurk zit, weten we op zijn vroegst over tien jaar.

Beleggen

In het beveiligde pand van Kappen stond al een whiskyvoorraad ter waarde van 20 miljoen euro. Via de website World Whisky Index is het mogelijk om te beleggen in deze flessen. De waarde van bijzondere whis­ky stijgt volgens Kappen met 6,6 procent per jaar. Kritische whiskyliefhebbers vinden dat je whisky moet drinken, niet verhandelen.
Kappen verzekerde Zagatti dat hij goed zorgt voor zijn levenswerk. Hij wil er een museum voor bouwen. De flessen zullen de komende jaren waarschijnlijk in waarde stijgen. Een investering voor de lange termijn dus. Bovendien straalt de mythische waarde van de ‘Zagatti-collectie’ af op het bedrijf en de voorraad van Kappen. Handel in whisky is vooral storytelling.

Bron: Elsevier nummer 48, 28 november 2015