Hoe lang kan je een geopende fles whisky bewaren?

Hoe lang kan je een geopende fles whisky bewaren?

Hoe lang kan je een geopende fles whisky bewaren?

Onlangs kregen wij de vraag: “Wat is de houdbaarheid van whisky en verandert dit na het openen van de fles?” Een goede vraag, want er zijn nogal wat antwoorden te vinden op het internet. In het kort: whisky kan zeker bederven, maar dat is onwaarschijnlijk, zeker wanneer de fles gesloten blijft.

De positieve veroudering van whisky

Bij de productie van whisky is er sprake van ‘positieve veroudering’. De jaren die whisky doorbrengt in bijvoorbeeld een eikenhouten vat, dragen bij aan de kwaliteit, smaak en geur van een whisky. Net zoals oudere flessen wijn doorgaans voor hogere prijzen over de toonbank gaan, draagt dit bij whisky ook bij aan de kwaliteit. Zodra de whisky gebotteld wordt, stopt dit proces echter. Wanneer je whisky in een niet-geopende fles laat, is deze in principe onbeperkt houdbaar.

Hoe lang kun je een geopende fles whisky bewaren?

Wanneer je een fles whisky opent en een deel van de inhoud drinkt, zal een deel van de vluchtige componenten, zorgvuldig gevormd tijdens distillatie en lagering, verdampen en in de fles komen. Dit is niet goed voor de kwaliteit van de whisky. Hoe minder whisky er nog in de fles zit des te meer lege ruimte er in de fles ontstaat. De verhouding lucht/drank zal hierdoor ongunstiger worden en een negatief effect hebben op onze favoriete drank.

Het verdampen van de vluchtige verbindingen heeft als gevolg dat de smaak minder genuanceerd en flauwer zal worden. Niettemin zijn er nog een heel aantal andere factoren die hier invloed op hebben. Wat te denken van het klimaat of de luchtvochtigheid? Zo heeft licht bijvoorbeeld een negatief effect op whisky.

Vaak zie je in films dat geopende flessen whisky boven op de open haard staan, vaak ook nog vol in de zomerzon. Dat zijn natuurlijk geen ideale omstandigheden voor het bewaren van een fles whisky. Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart. Hij is daarna ook nog te drinken, maar de kwaliteit zal zeker minder zijn.

Zoals eerder al aangegeven werd, kan whisky dus zeker ‘bederven’. Maar dit is niet heel denkbaar. Je hoeft je hier pas zorgen over te maken wanneer de fles geopend een hele lange tijd onder mindere omstandigheden bewaard is, waardoor het alcoholpercentage sterk is gedaald door de invloeden van buitenaf. Anders hoef je je hier geen zorgen over te maken. Whisky heeft een zeer hoog alcoholpercentage, dus het is voor bacteriën en schimmels extreem moeilijk houvast te vinden.

Hoe kun je whisky het beste bewaren?

Voor het bewaren van whisky onder optimale omstandigheden is een donkere koele ruimte, zoals een kelder of een kartonnen doos, het beste idee. Zorg dat je fles niet blootgesteld wordt aan al te hoge temperaturen voor een langere tijd.

Daarnaast is het belangrijk dat je een fles whisky staand bewaart. Wijn wordt doorgaans liggend opgeslagen, maar bij whisky is dit geen goed idee. De kurk zal hierdoor aangetast worden, waardoor er wellicht wat lucht bij je whisky kan komen. Dit is wat je sowieso wil voorkomen. Schenk de whisky bijvoorbeeld in een kleinere fles en sluit de fles goed. Zo zorg je dat er minder lucht bij de whisky komt. Bovenal, zorg dat die dop er goed opzit en je hoeft je doorgaans geen zorgen te maken!

 

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.