Zwolse Whisky

Zwolse Whisky

Zwolse Whisky

Wordt het niet eens tijd voor een Zwolse Whisky ? Aldus de gedachte van de Zwolse schrijver en whiskykenner Hans Offringa.

Dit idee werd geboren in 2008 toen Zwolle de titel “Hoofdstad van de Smaak” won.
Om een whisky te ontwikkelen en te maken en te laten rijpen neemt zeker een jaar of 10 tot 12 in beslag. Daarom werd besloten om Hans Offringa in Schotland bij zijn contacten aldaar te laten informeren of hij daar één van hun mooiste vaten whisky kon kopen.
Dit werd in 2008 een Speysider, een The Macallan van 10 jaar oud.
Gerijpt in Schotland, dat wel. 350 flessen om te beginnen.
Gegoten in een fles met een speciaal daarvoor ontworpen etiket.

De oplage was binnen een week uitverkocht maar de vraag naar Zwolse Whisky was enorm.
Vanwege die vraag werd besloten, nu in samenwerking met Slijterij Bartels, tot een vervolg.
Het resultaat werd begin december nog datzelfde jaar gepresenteerd: opnieuw een Speysider, maar nu een Aberlour van 18 jaar oud.
En ook deze gelimiteerde expressie van 365 flessen was al weer snel uitverkocht, mede door de op handen zijnde feestdagen aan het eind van het jaar.
Een traditie was geboren en die werd In 2009 gecontinueerd.
Na het proeven van een hele serie monsters kwam een Highland Park van 18 jaar oud uit het vat, een Orkney whisky, met op het etiket de afbeelding van de Sassenpoort, destijds 600 jaar oud.

In 2010 werd in Bilderberg Grand Hotel Wientjes de vierde in de serie ten doop gehouden.
Op het etiket prijkte ditmaal de imposante gevel van het hotel.
In de fles zat een Cragganmore van 12 jaar opnieuw een Speysider.
Voor 2011 is de keus gevallen op een heel bijzondere Laphroaig uit 1998. Gerijpt op een oud sherryvat.
Dit is het eerste lustrum voor de Zwolse Whisky en deze Laphroaig doet daar zeker eer aan.
In 2012 was de keus gevallen op een Lowland van Auchentoshan, 11 jaar oud en op het label een afbeelding van het kampioenselftal van PEC-Zwolle.

2013 – de 7de Zwolse Whisky.
De Zwolse slijter Eric Bartels en whiskyauteur en -kenner Hans Offringa
hebben een definitieve keuze gemaakt voor de 7de Zwolse whisky.
Ditmaal wordt het een Schotse single malt uit de Northern Highlands : een 16 jaar oude
Clynelish uit een ex-bourbon vat, gebotteld op 46% ABV.
Op het etiket staat een afbeelding van een oude kaart van Zwolle, met het prachtige stervormige centrum.
De eerste fles is op 13 november overhandigd aan René de Heer, wethouder
economische zaken in Zwolle.
Clynelish staat hoog aangeschreven bij de kenners, maar zal de beginnende whiskydrinker beslist ook niet teleurstellen. Hij is lekker fruitig, met een zilte zucht, en die kenmerkende wasachtige body van deze malt.
Er waren 380 met de hand genummerde flessen beschikbaar voor de verkoop.

2014 – de 8e Zwolse Whisky
Het was dit jaar een Ben Nevis van 15 jaar oud uit een Sherrybutt en deze komt uit de Western Highlands. Wederom gebotteld op 46% ABV.
Op het etiket dit jaar de twee typerende gevels van de panden op de Nieuwe Markt waar nu Brasserie Jansen gevestigd is. Ook dit jaar tekende Laurien Stam weer voor het etiket.
Er zijn slechts 279 flessen gebotteld.
Smaaknotities: Kleur: amber. Neus: zeer complex, met aroma’s van grapefruit, rijp tropisch fruit, gepocheerde peer, kersen, zoete sinaasappels en mandarijnen. Deze rijkdom wordt aangevuld met wat wasachtige en rokerige tonen. Smaak: heerlijk intens, maar toch zeer zacht, zeker met een drupje water. De tonen van de neus keren allemaal terug, met name de kersen. Hij heeft een geweldige balans tussen zoete en kruidige tonen. In de afdronk, die maar blijft aanhouden, komen wat tonen van zwarte thee naar voren en een steeds nadrukkelijker peperigheid.

2015 – de 9e Zwolse Whisky
Dit jaar was het een Glenturret van 10 jaar oud uit een Sherrybutt en deze komt uit de Eastern Highlands. Wederom gebotteld op 46% ABV. Geselecteerd door Hans en zijn zoon Sietse Offringa. Zeer zelden komt er een vat van deze distilleerderij als een single cask botteling op de markt en zeer zeker niet ééntje die gerijpt is op een sherryvat. Glenturret is de hoofdleverancier van de welombekende Famous Grouse Blended Scotch Whisky
Op het etiket dit jaar het aloude stadscafe ‘de Tagrijn’, gevestigd aan de buitenkant 8 te Zwolle. Tevens is er een stuk van onze karakteristieke stadsmuur afgebeeld.
Laurien Stam was ook dit jaar weer verantwoordelijk voor het etiket.

2016 – de 10e Zwolse Whisky
Het 10e vat al die speciaal voor de stad Zwolle is gebotteld, een extra feestelijke dus.
Op het etiket prijkt dit jaar de trots van onze stad, hotel de Librije.
In de fles dit maal een wat onbekendere Speysider, een 10 jaar oude Craigallachie uit een bourbonvat.
Gebotteld op 46% ABV.
Slechts 312 flessen gebotteld.
Laurien Stam is ook dit jaar weer verantwoordelijk voor het etiket.

2017 – de 11e Zwolse Whisky
Op het etiket dit jaar de entrance van restaurant ‘het Pestengasthuis’.
Als whisky dit jaar een wat onbekendere Island-Whisky, een bijna 10 jaar oude Ledaig van de Tobermory Distilleerderij van het eiland Mull.
Gerijpt in een refill sherry puncheon. Gebotteld op 46% ABV. en unchillfitered
Slechts 324 flessen gebotteld.
Laurien Stam is ook dit jaar weer verantwoordelijk voor het etiket.

Kosten per fles € 69,99

Bestellen kan bij Eric Bartels via ons contactformulier of telefonisch via 038-4215190.

“One whisky a day, keeps the doctor away”