Schotse Whisky gebieden

Schotse Whisky gebieden

Whisky gebiedenSchotse Whisky gebieden

Het lijkt er op dat bijna iedere regio in Schotland een perfect whisky gebied is. Er zijn meerdere hoofdgebieden die bekend staan om hun single malt whisky met elk hun eigen bijzondere kenmerken.

Speyside

Omringd door de Hooglanden is de Speyside de thuisbasis van meer dan de helft van alle distilleerderijen in Schotland. Er zijn zo veel distilleerderijen in de Speyside dat het zelf zou kunnen worden opgesplitst in verschillende regio’s. Om het kort te houden behandel ik ze gezamenlijk. In het algemeen hebben Speyside whisky’s veel neus en evenveel persoonlijkheid. Hoewel er grote verschillen in kwaliteit zijn, is een Speyside single malt meestal moeilijk om te vergeten.

The Highlands

De Highlands is een groot geografisch gebied en dat betekent dat er veel variatie is in hun whisky. In het algemeen zijn de single malts bekend om hun hoge kwaliteit. Het is een gebied met een lange geschiedenis in whisky maken zodat de oorspronkelijke distillateurs hun ambacht door de eeuwen heen hebben kunnen perfectioneren.

De Lowlands

De Lowlands, zoals hun naam al doet vermoeden, zijn in het meest zuidelijke deel van Schotland en het dichtst bij Engeland. Deze malts zijn meestal licht (zowel in kleur als in rijkdom) met een droog karakter. De malt is meestal unpeated, oftewel niet-rokerig. Het is een geweldige whisky voor de beginnende Scotch-drinkers, alhoewel er verschillende Lowlands single malts zijn die ook door de kenners worden geprezen. De meeste Lowlands malts worden dicht bij de Hooglanden gedistilleerd zodat er een aanzienlijke overlap in terroir is met de lagere Highland whisky’s.

Islay

Dit is een eiland whisky die bekend staat om zijn kenmerkende turf smaak die ofwel volledig geliefd wordt of ronduit gehaat wordt door whisky liefhebbers. Het is echt een kwestie van smaak! De eilanden zijn bedekt met turf en worden voortdurend geranseld met zoute wind die verantwoordelijk zijn voor de zoute, zeewierachtige smaak. Er zijn verschillende eilanden in Schotland waar whisky wordt gemaakt maar de meeste lijken op de Islay door de vergelijkbare omstandigheden en wijze van destilleren, maar met iets minder turf en iets meer zoetheid.

Campbeltown

Dit is het kleinste malt gebied van Schotland met 2 tot 5 actieve distilleerderijen (afhankelijk van hoe je het gebied definieert). Amper enkele decennia geleden waren er nog ongeveer dertig distilleerderijen in dit relatief kleine gebied. Vanwege het kleine geografische gebied is het gemakkelijk om de single malts te groeperen. Deze whisky’s hebben veel body met een intense diepte. Er is een hint van turf en een zoutige finish. In het algemeen zijn Campbeltown whisky bekend en gewaardeerd vanwege hun complexe en ongebruikelijke smaken.

Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop
Marlous Van den Brink
Marlous Van den Brink
17/02/2023
Geweldige sortering 'wiskey' én een enthousiaste eigenaar mef veel kennis van zaken. Sfeervolle zaak.
Jos Gräfe
Jos Gräfe
29/12/2022
Snel en goed geholpen