Rock Oyster, Cask Strenght

Rock Oyster, Cask Strenght

Rock Oyster In de serie regionale blended malts van Douglas Laing is er nu Rock Oyster, samengesteld uit eilandwhisky’s. De gebruikte whisky’s zijn afkomstig van Jura, Islay, Arran en Orkney. Volgens sommige bronnen zou er ook whisky’s van het eiland Mull en Skye zijn gebruikt, maar dat wordt nergens bevestigd. Rock Oyster is een heerlijk volle whisky met veel invloeden van de zee, turf, rook en zoetheid. Hij is zonder koude filtering en met zijn natuurlijke kleur gebotteld op een sterkte van 46.8%.

Uitgebreide informatie

Douglas Laing & Co werd als familiebedrijf opgericht in 1950 door Fred Douglas Laing. De Managing Directors, Fred en Stewart Laing zijn nu de eigenaars van het familiebedrijf, dat als één van de top 3 onafhankelijke bottelaars van Schotland wordt beschouwd. De basis van het succes en de prachtige oude voorraden single malt whisky’s zijn aan de slimheid van vader Douglas te danken. Hij bleek een neus te hebben voor goede whisky en na 1945 begon Douglas Laing in de whisky business. Door het veelvuldig intekenen op lageringen waar hij handel in zag hebben de gebroeders Laing nu nog schitterende oude voorraden, die door pa’s vakkennis zorgvuldig geselecteerd waren. Als gevolg van onenigheid over opvolgingskwesties besloten Fred en Stewart in 2013 uit elkaar te gaan. Fred en dochter Cara gaan door onder de naam Douglas Laing, met merknamen als Provenance, Director’s Cut, Old Particular en de regionale blended malts. Stewart gaat verder met zijn twee zoons Scott en Andrew (de mannen achter Edition Spirits) onder de naam Hunter Laing. Zij hebben o.a. de merken Old Malt Cask en Old & Rare meegekregen. De scheiding is overigens in goede harmonie verlopen, van de voorraad kregen beide broers keurig ieder de helft.

Proefnotitie

Kleur: bleek goud. Neus: aroma’s van romige mout, turfrook, zilte zeelucht, natte rotsen en zoete limoen. Smaak: tonen van zoete turf, rook, as, pekel en honing, gevolgd door limoenzeste, zoute drop en een accent van peper. De afdronk is prettig lang met een mooie balans tussen rokerige en zoete invloeden.