Miltonduff 10 years by Gordon & Macphail
Uitgebreide informatie
Tussen 1974 en 1975 werd de distilleerderij weer verbouwd en kwamen er nog 2 stills bij. Ook het mash house werd volledig verbouwd. De productie kwam nu op zo’n 2,3 miljoen liter per jaar. De LochLomond stills werden vervangen in 1981 door de gangbare stills en de capaciteit kwam toen op 5 miljoen liters. Wat een bijzonder hoog is voor een maltdistilleerderij in Schotland. In het stillhouse van de Miltonduff distilleerderij staan drie wash stills en drie spirit stills. De spirit stills worden verhit met stoom. De drie wash stills worden extern verhit, d.w.z. dat de wash in deze stills circuleert en buiten de stills verwarmt wordt door een warmtewisselaar, die verhit wordt door het warme water van de condensors. Er zijn 18 roestvrij stalen wash backs, die geheel afgesloten zijn, waardoor het koolzuur dat vrijkomt tijdens de gisting, op een veilige manier kan worden afgevoerd. De rijping van de new spirit vindt plaats op bourbonvaten. Het water voor de distillatie komt uit lokale bronnen. Het koelwater voor de condensors komt uit het riviertje de Black Burn, die langs de distilleerderij stroomt. Slechts een heel klein gedeelte van de productie wordt als single malt door Independant Bottlers op de markt gebracht.
Proefnotitie
Kleur: licht goud. Neus: zacht met fruitige aroma’s (rode appels), gevolgd door zoete fudge tonen en honing. Met water, fruitige aroma’s van rozijnen met geurende tonen van heide en granen. Smaak: fijne tonen van granen, Sevilla marmalade en stroop. Met water, zoete fruitige tonen dan tonen van graan, iets kruidig (hout) met tonen van vers gesneden bloemen en wat grassig. De afdronk is tamelijk lang, fraai in balans met zoetige aroma’s en zachte tonen van het hout.