De geturfde variant van Millstone is een enigszins vreemde eend in de bijt. Het is de enige whisky waarvan de gerst niet uit Nederland komt. De geturfde mout voor Millstone Heavily Peated wordt in Schotland aangekocht. De whisky is een belangrijke smaakmaker in Zuidams Honey-Whisky Liqueur. De rijping gebeurde op vaten van Amerikaans eikenhout.
Uitgebreide informatie
De geschiedenis van Millstone begint in 1975 met de oprichting van Zuidam Distillers ( eerst nog Baarle International geheten ). Fred van Zuidam heeft daarvoor twintig jaar bij De Kuyper in Schiedam gewerkt en besluit dat het tijd is om voor zichzelf te beginnen. Op een stukje grond in Baarle-Nassau wordt een kleine, ambachtelijke distilleerderij gebouwd. In eerste instantie worden alleen likeuren geproduceerd, maar later komen daar ook andere dranken bij, met name genevers, maar ook bv. kruidenbitters en vodka. Zuidam is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland. Zij produceren al hun distillaten zelf en op ambachtelijke wijze. Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Als begin jaren negentig oudste zoon Patrick bij het bedrijf betrokken raakt, is dat de start van grote veranderingen. Hij begint in 1997 te experimenteren met het maken van whisky. Eerst alleen van gemoute gerst, maar later ook van het veel lastiger te distilleren rogge. De resultaten zijn in eerste instantie niet bemoedigend, maar vanaf 1999 is de kwaliteit op het vereiste hoge niveau. Desondanks komt Millstone Dutch Single Malt Whisky pas begin 2007 op de markt. Gebleken is dat de whisky een langere rijpingstijd nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. Aanvankelijk wordt er slechts mondjesmaat gebotteld, maar als vanaf 2012 een twaalf jaar oude op Sherryvaten gerijpte versie internationaal hoge ogen begint te gooien, is dat de grote doorbraak. De capaciteit wordt flink uitgebreid met de aanschaf van twee nieuwe stills en er wordt een nieuw vatenhuis voor 1500 vaten gebouwd. Voor de rijping wordt van diverse soorten vaten gebruik gemaakt, Sherry- en Bourbonvaten en vaten van nieuw Amerikaans en Frans eiken. Ondanks deze uitbreiding wordt alles nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze geproduceerd. Zoals het graan, dat in een Ulvenhoutse molen speciaal voor Zuidam wordt gemalen. Dat het een echt familiebedrijf is, blijkt uit het feit dat moeder Hélène en jongste zoon Gilbert ook nadrukkelijk hun rol vertolken.
Proefnotitie
Door de rijping op Amerikaanse eikenhouten vaten heeft hij een zware rokerige smaak gekregen met een rijke, honingachtige smaak, delicate kruidige tonen en een lange, rokerige finish met daarin wat toffee. Elke fles is voorzien van fles -en vatnummer, datum van distillatie en datum van botteling.