Millstone Geschenkverpakking

Millstone Geschenkverpakking

Millstone 3 in kist Zuidam Distillers is een ambachtelijk familiebedrijf, dat op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen een breed assortiment likeuren, genevers en kruidenbitters maakt. Zij is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland, die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijke manier in de eigen distilleerderij maakt en verwerkt. Er worden vanzelfsprekend dus geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen gebruikt. De broers Gilbert en Patrick Zuidam, introduceren hun nieuwste trots: de vijf jaar oude Millstone single malt whisky uit Baarle-Nassau. Zuidam is altijd al een ambachtelijk bedrijf geweest en vooral bekend van de likeuren en jenevers. Alle smaken maken ze zelf, maar de moutwijn voor de jenever kochten ze in. Na een gesprek met de douane, want het zelf stoken van alcohol mag niet zomaar, zijn ze in 1998 zelf begonnen te stoken.

Uitgebreide informatie

Wat de whisky betreft, was het eerst een beetje zoeken. Wat is lekker, wat ziet er goed uit. De vaten waarin de whisky moet rijpen, zijn het belangrijkst. Goed hout moet het zijn, want daar komt de smaak van, dat geeft de whisky body. In Schotland gaat negentig procent in één keer gebruikte bourbonvaten en die worden dan ook nog eens drie keer gebruikt. Zo’n vat werkt echter op een gegeven moment gewoon niet meer. Denk maar aan een theezakje, dat kun je ook niet blijven gebruiken. Zuidam werkt nu met drie verschillende vaten: sherry, bourbon en nieuw Amerikaans eiken. De laatste heeft voor kenners een number three char. De binnenkant van de vaten wordt eerst getoast, op een heel laag vuurtje. In Amerika worden ze dan op hoog vuur gecharred. Dat gaat tot categorie ‘four’, de zwaarste variant. Die van Zuidam noemen ze ook wel alligator char. Als je een vat zou doorzagen, zie je aan de binnenkant door het branden een soort schubben. Maar uiteindelijk gaat het om de goede balans, want hout mag niet gaan overheersen. Min of meer als voorbeeld gelden voor de broers de whisky’s van de Speyside in Schotland. Millstone – de gerst daarvoor wordt onder meer gemaald in de molen van Ulvenhout, de windmolens malen het gerst dat wordt gebruikt om deze mout whisky te produceren. Bij het gebruiken van windmolens voor het malen van hun gerst geeft de distilleerderij zo steun aan de belangrijke Nederlandse erfenis van de wereld beroemde windmolens – is in 2002 gelagerd en sinds enige tijd worden de whisky’s mondjesmaat verkocht. Overigens is slechts de helft, zo’n vijf- tot zesduizend flessen, gebotteld. De rest blijft in de vaten tot de leeftijd van tien jaar is gehaald. Het etiket van Millstone vermeldt ook het nummer van de fles en uit welk vat de whisky komt. Gedistilleerd bij een zeer lage temperatuur om deze whisky zijn fruitige aroma’s te geven in een kleine 850 liter still, de kleine ketel geeft een zeer gevoelige en fruitige nieuwe spirit aan de whisky, en gerijpt op zowel Amerikaas, Europees en Olorosso vaten.

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.