Millstone Geschenkverpakking

Millstone Geschenkverpakking

Millstone 3 in kist Zuidam Distillers is een ambachtelijk familiebedrijf, dat op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen een breed assortiment likeuren, genevers en kruidenbitters maakt. Zij is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland, die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijke manier in de eigen distilleerderij maakt en verwerkt. Er worden vanzelfsprekend dus geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen gebruikt. De broers Gilbert en Patrick Zuidam, introduceren hun nieuwste trots: de vijf jaar oude Millstone single malt whisky uit Baarle-Nassau. Zuidam is altijd al een ambachtelijk bedrijf geweest en vooral bekend van de likeuren en jenevers. Alle smaken maken ze zelf, maar de moutwijn voor de jenever kochten ze in. Na een gesprek met de douane, want het zelf stoken van alcohol mag niet zomaar, zijn ze in 1998 zelf begonnen te stoken.

Uitgebreide informatie

Wat de whisky betreft, was het eerst een beetje zoeken. Wat is lekker, wat ziet er goed uit. De vaten waarin de whisky moet rijpen, zijn het belangrijkst. Goed hout moet het zijn, want daar komt de smaak van, dat geeft de whisky body. In Schotland gaat negentig procent in één keer gebruikte bourbonvaten en die worden dan ook nog eens drie keer gebruikt. Zo’n vat werkt echter op een gegeven moment gewoon niet meer. Denk maar aan een theezakje, dat kun je ook niet blijven gebruiken. Zuidam werkt nu met drie verschillende vaten: sherry, bourbon en nieuw Amerikaans eiken. De laatste heeft voor kenners een number three char. De binnenkant van de vaten wordt eerst getoast, op een heel laag vuurtje. In Amerika worden ze dan op hoog vuur gecharred. Dat gaat tot categorie ‘four’, de zwaarste variant. Die van Zuidam noemen ze ook wel alligator char. Als je een vat zou doorzagen, zie je aan de binnenkant door het branden een soort schubben. Maar uiteindelijk gaat het om de goede balans, want hout mag niet gaan overheersen. Min of meer als voorbeeld gelden voor de broers de whisky’s van de Speyside in Schotland. Millstone – de gerst daarvoor wordt onder meer gemaald in de molen van Ulvenhout, de windmolens malen het gerst dat wordt gebruikt om deze mout whisky te produceren. Bij het gebruiken van windmolens voor het malen van hun gerst geeft de distilleerderij zo steun aan de belangrijke Nederlandse erfenis van de wereld beroemde windmolens – is in 2002 gelagerd en sinds enige tijd worden de whisky’s mondjesmaat verkocht. Overigens is slechts de helft, zo’n vijf- tot zesduizend flessen, gebotteld. De rest blijft in de vaten tot de leeftijd van tien jaar is gehaald. Het etiket van Millstone vermeldt ook het nummer van de fles en uit welk vat de whisky komt. Gedistilleerd bij een zeer lage temperatuur om deze whisky zijn fruitige aroma’s te geven in een kleine 850 liter still, de kleine ketel geeft een zeer gevoelige en fruitige nieuwe spirit aan de whisky, en gerijpt op zowel Amerikaas, Europees en Olorosso vaten.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop