Millstone 10 jaar French Oak

Millstone 10 jaar French Oak

millstone_10y_french_oak Zuidam Distillers is een ambachtelijk familiebedrijf, dat op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen een breed assortiment likeuren, genevers en kruidenbitters maakt. Zij is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland, die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijke manier in de eigen distilleerderij maakt en verwerkt. Er worden vanzelfsprekend dus geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen gebruikt. De broers Gilbert en Patrick Zuidam, introduceren hun nieuwste trots: Millstone single malt whisky uit Baarle-Nassau. Zuidam is altijd al een ambachtelijk bedrijf geweest en vooral bekend van de likeuren en jenevers. Alle smaken maken ze zelf, maar de moutwijn voor de jenever kochten ze in. Na een gesprek met de douane, want het zelf stoken van alcohol mag niet zomaar, zijn ze in 1998 zelf begonnen te stoken. Deze nieuwe Dutch 100 Rye Whisky wordt gemaakt in een traditionele ambachtelijke familie distilleerderij van de familie van Zuidam. Meer dan 50 jaar ervaring in het distilleren van exclusieve spirits en altijd op zoek naar perfectie dat uiteindelijk heeft geresulteerd tot de geboorte van deze bijzondere unieke Rogge whisky. Deze Rye whisky is door Zuidam uit een selctie vaten samengesteld (vatnummers 599 tot 613), gestookt in januari 2004 en gebotteld op 30 mei 2012.
De 100 Rye whisky dankt zijn naam aan het produktieproces, de whisky is 100 proof (50%), 100 maanden oud, 100% rogge graan, 100% gemalen door Nederlandse windmolens, 100% Pot Still gestookt, 100% Small Batch (14 vaten), 100% op nieuw Amerikaans eiken vaten gerijpt en 100% ambachtelijk gemaakt.

Uitgebreide informatie

Wat de whisky betreft, was het eerst een beetje zoeken. Wat is lekker, wat ziet er goed uit. De vaten waarin de whisky moet rijpen, zijn het belangrijkst. Goed hout moet het zijn, want daar komt de smaak van, dat geeft de whisky body. In Schotland gaat negentig procent in één keer gebruikte bourbonvaten en die worden dan ook nog eens drie keer gebruikt. Zo’n vat werkt echter op een gegeven moment gewoon niet meer. Denk maar aan een theezakje, dat kun je ook niet blijven gebruiken. Zuidam werkt nu met drie verschillende vaten: sherry, bourbon en nieuw Amerikaans eiken. De laatste heeft voor kenners een number three char. De binnenkant van de vaten wordt eerst getoast, op een heel laag vuurtje. In Amerika worden ze dan op hoog vuur gecharred. Dat gaat tot categorie ‘four’, de zwaarste variant. Die van Zuidam noemen ze ook wel alligator char. Als je een vat zou doorzagen, zie je aan de binnenkant door het branden een soort schubben. Maar uiteindelijk gaat het om de goede balans, want hout mag niet gaan overheersen. Min of meer als voorbeeld gelden voor de broers de whisky’s van de Speyside in Schotland. Windmolens malen de gemoute rogge dat wordt gebruikt om deze rogge whisky te produceren. Door het gebruik van de windmolens om het graan te malen houdt Zuidam Distillers een stukje Nederlands erfgoed in stand. De fermentatie wordt op een lage temperatuur gedaan om de rogge whisky een fruitige smaak te geven. Het beslag wordt twee keer gedistilleerd in kleine koperen ketels. De kleine ketels geven een erg delicaat en fruitig nieuw distillaat. Lagering wordt gedaan in kleine vaten. Er wordt gebruik gemaakt van nieuw gebrande vaten van Amerikaans wit eiken voor een zachte smaak om de kruidigheid van de rogge te complimenteren.

Proefnotitie

Kleur: Donker goud
Neus: Een kruidige zoete geur met tonen van toffee, appels, nootmuskaat, kruidnagel, een vleugje bittere marmelade en een beetje boter
Smaak: Een volle ronde smaak met tonen van romig fruit, toffee en specerijen. Met op de achtergrond tonen van boter, een vleugje zoute boter en misschien wat rook. Met een afdronk van goede lengte die een beetje zout en fruitig is

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop