Longmorn 16 jaar

Longmorn 16 jaar

De distilleerderij Longmorn ligt tussen de plaatsen Elgin en Rothes. Komend vanuit Rothes staat de distilleerderij aan de rechterkant van de weg en is herkenbaar aan de warehouses met zwarte pannen op het dak, waar met grote witte letters “Longmorn Distillery” op staat geschreven. De naam Longmorn is afkomstig van de boerderij met deze naam, waar men is begonnen met het distilleren van whisky. Longmorn betekent vertaald uit het Engels “lange morgen”, maar in het Gaelic is de betekenis van de naam “Heilige Bron”. De distilleerderij is opgericht in 1894 door John Duff met zijn twee partners. Daarvoor had John Duff reeds Glenlossie opgericht en in 1897 bouwde hij de Benriach distilleerderij. Door de recessie in de handel moest John Duff al zijn bezit bij de bank inleveren om zijn schulden te kunnen betalen en The Longmorn Distilleries Ltd. werd door James Grant overgenomen, die het management voerde over Hill Thomson & Co, o.a. de producent van de blends Something Special en Queen Anne. Deze prachtige nieuwe non chill filtered Longmorn 16 years old premium malt whisky vervangt de 15 jaar oude malt whisky, die bekend stond als “Hidden Jewel” van de Speyside. De zeer bijzondere nieuwe verpakking is een zeer aparte combinatie van materialen zoals glas, metaal, papier en leer, ontworpen met oog voor details.

Uitgebreide informatie

Toen de distilleerderij in 1894 begon te werken stonden er vier stills, deze werden in 1972 uitgebreid naar zes en in het jaar 1974 werden het er zelfs acht. Er staan dus nu in het stillhouse vier wash stills en vier spirit stills, die met stoom worden verhit. Het mouten geschiedde tot voor kort reeds jaren bij Benriach. De acht washbacks die van Oregon waren gemaakt zijn in 1995 vervangen door roestvrijstalen washbacks. Voor de rijping van de malt worden sherry-, bourbon- als refill vaten gebruikt. Het water dat wordt gebruikt voor het maken van de malt komt uit diverse waterbronnen in de bossen die in de directe omgeving zijn. Het koelwater voor de condensors te koelen haalt men uit de beek die vlak langs de distilleerderij stroomt. Door het stevige Speyside karakter van de malt van Longmorn is deze zeer geliefd bij de blenders. De malt van de Longmorn Distilleerderij wordt wel het “Speyside best kept secret” genoemd. Longmorn is nu in het bezit van de Chivas & Glenlivet Group, die onderdeel zijn van de Pernod/ Ricard Groep. Een groot deel van het succes van Longmorn is de ligging aan de rand van het belangrijkste gebied voor graan, n.l. de Larch o’Moray, dat bekend staat om zijn micro klimaat en vruchtbare grond. Ook is er voldoende turf voorradig afkomstig uit de “Foggie Loans” in de directe omgeving van de Mannoch Hill.

Proefnotitie

Kleur: vol goud. Neus: heerlijke typische fruitigheid van Longmorn met veel tonen van overrijpe appels, rijpe kersen en aardbeien, dan romige aroma’s, kruidig met tonen van honing, vanille en toffee en lichte tonen van cederhout. Smaak: niet te zwaar, heerlijke romig met veel aroma’s van fruit, jam, zoete kruiden en mooie aroma’s van fudge, boter en kruidige en heideachtige honing tonen. In de lange afdronk fraaie aroma’s van abrikozen jam, fruit en tonen van het eikenhout en langzaam naar boven komende licht drogende kruidigheid.

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.