Longmorn 16 jaar

Longmorn 16 jaar

De distilleerderij Longmorn ligt tussen de plaatsen Elgin en Rothes. Komend vanuit Rothes staat de distilleerderij aan de rechterkant van de weg en is herkenbaar aan de warehouses met zwarte pannen op het dak, waar met grote witte letters “Longmorn Distillery” op staat geschreven. De naam Longmorn is afkomstig van de boerderij met deze naam, waar men is begonnen met het distilleren van whisky. Longmorn betekent vertaald uit het Engels “lange morgen”, maar in het Gaelic is de betekenis van de naam “Heilige Bron”. De distilleerderij is opgericht in 1894 door John Duff met zijn twee partners. Daarvoor had John Duff reeds Glenlossie opgericht en in 1897 bouwde hij de Benriach distilleerderij. Door de recessie in de handel moest John Duff al zijn bezit bij de bank inleveren om zijn schulden te kunnen betalen en The Longmorn Distilleries Ltd. werd door James Grant overgenomen, die het management voerde over Hill Thomson & Co, o.a. de producent van de blends Something Special en Queen Anne. Deze prachtige nieuwe non chill filtered Longmorn 16 years old premium malt whisky vervangt de 15 jaar oude malt whisky, die bekend stond als “Hidden Jewel” van de Speyside. De zeer bijzondere nieuwe verpakking is een zeer aparte combinatie van materialen zoals glas, metaal, papier en leer, ontworpen met oog voor details.

Uitgebreide informatie

Toen de distilleerderij in 1894 begon te werken stonden er vier stills, deze werden in 1972 uitgebreid naar zes en in het jaar 1974 werden het er zelfs acht. Er staan dus nu in het stillhouse vier wash stills en vier spirit stills, die met stoom worden verhit. Het mouten geschiedde tot voor kort reeds jaren bij Benriach. De acht washbacks die van Oregon waren gemaakt zijn in 1995 vervangen door roestvrijstalen washbacks. Voor de rijping van de malt worden sherry-, bourbon- als refill vaten gebruikt. Het water dat wordt gebruikt voor het maken van de malt komt uit diverse waterbronnen in de bossen die in de directe omgeving zijn. Het koelwater voor de condensors te koelen haalt men uit de beek die vlak langs de distilleerderij stroomt. Door het stevige Speyside karakter van de malt van Longmorn is deze zeer geliefd bij de blenders. De malt van de Longmorn Distilleerderij wordt wel het “Speyside best kept secret” genoemd. Longmorn is nu in het bezit van de Chivas & Glenlivet Group, die onderdeel zijn van de Pernod/ Ricard Groep. Een groot deel van het succes van Longmorn is de ligging aan de rand van het belangrijkste gebied voor graan, n.l. de Larch o’Moray, dat bekend staat om zijn micro klimaat en vruchtbare grond. Ook is er voldoende turf voorradig afkomstig uit de “Foggie Loans” in de directe omgeving van de Mannoch Hill.

Proefnotitie

Kleur: vol goud. Neus: heerlijke typische fruitigheid van Longmorn met veel tonen van overrijpe appels, rijpe kersen en aardbeien, dan romige aroma’s, kruidig met tonen van honing, vanille en toffee en lichte tonen van cederhout. Smaak: niet te zwaar, heerlijke romig met veel aroma’s van fruit, jam, zoete kruiden en mooie aroma’s van fudge, boter en kruidige en heideachtige honing tonen. In de lange afdronk fraaie aroma’s van abrikozen jam, fruit en tonen van het eikenhout en langzaam naar boven komende licht drogende kruidigheid.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop