Kilchoman Cask Strenght

Kilchoman Cask Strenght

Kilchoman Cask Strenght Dit is de eerste reguliere cask strength botteling van Kilchoman. Volgens Anthony Wills, managing director, is zo’n expressie altijd de bedoeling geweest, maar was het wachten op voldoende beschikbare voorraad. De whisky voor deze Original Cask Strength werd gedistilleerd in 2009. Er werden 35 bourbon barrels geselecteerd die in totaal 9200 flessen opleverden. Hij is op vijfjarige leeftijd gebotteld op een vatsterkte van 59.2%. De whisky is niet koud gefilterd, over bijkleuring zijn geen mededelingen gedaan.

Uitgebreide informatie

Kilchoman Distillery, opgericht in 2005, is de nieuwste, kleinste en meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay. Kilchoman, (uitgesproken als kil-‘ho-man) is een boerderij- distilleerderij en de eerste die sinds 124 jaar op het eiland Islay is gebouwd. Kilchoman geeft iedereen de kans om alles met betrekking tot het distilleren van malt whisky te komen bekijken; van gerst tot fles, volgens de beste grass-roots tradities. Anthony Wills bouwde zijn distilleerderij in de leegstaande gebouwen van de Rockside Farm, een nog werkzame boerderij aan de afgelegen westkant van Islay. De wens was om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten om een echte oorspronkelijke Islay whisky te maken. Kilchoman is een van de weinige distilleerderijen die zijn eigen traditionele floor malting doen. Na de nodige tegenwerking en tegenslag liep de eerste spirit eind 2005 uit de zeer kleine ketels. Op 9 september 2006 werd de allereerste officiële botteling van Kilchoman gepresenteerd op Islay. Deze New Spirit werd door de kenners beoordeeld als zeer veelbelovend en een uitstekende basis voor een fantastische Islay Malt. Zoals een echte Islay whisky betaamt, wordt er veel turf gebruikt bij het drogen van de gerst. Met 50 ppm turf werd Kilchoman een van de zwaarst geturfde whisky’s. Men gebruikt het eigen bronwater van de distilleerderij om de whisky te reduceren tot 46% alcohol. Dit water komt van de Octofad boerderij, gelegen aan de Rhinns van Islay.

Proefnotitie

Kleur: licht goud. Neus: licht rokerige tonen van zachte turf, citrusfruit en perendrups. Smaak: eerst zoete tonen van vanille, gevolgd door zachte turfrook en rijp citrusfruit. De afdronk is lang en zuiver met meer turfrook en eindigend met fris citrusfruit.