GlenMoray, Port Cask Finish

GlenMoray, Port Cask Finish

port Glen Moray

Glen Moray ligt in een bocht aan de rivier de Lossie, ten westen van het plaatsje Elgin. De distilleerderij ligt in de schaduw van de heuvels van de Gallow Crook Hill. Op deze heuvel werden misdadigers vroeger opgehangen.De naam Glen Moray komt uit het Gaelic en betekent “Dal van The O’Moray”. Dit gebied is bekend om de uitstekende kwaliteit gerst en om het uitzonderlijk goede klimaat. Op het etiket staat nog steeds een oud gezegde: “The Laich O’Moray has forty days more summer than any other part of Schotland”.

De distilleerderij is opgericht als bierbrouwerij

De distilleerderij is in 1815 opgericht als bierbrouwerij en in 1897 omgebouwd tot distilleerderij. De oude gebouwen van de bierbrouwerij werden tijdens de verbouwing voor een groot deel intact gehouden. Helaas sloot de distilleerderij al in 1910 de deuren en in 1912 werd ze twee keer geopend en daarna weer gesloten. Na vele sluitingen en overnames werd de distilleerderij na een grondige verbouwing in 1958 door de nieuwe eigenaar Glenmorangie weer geopend. In 1960 werden er twee grote graansilo’s gebouwd. Deze silo’s zijn nu voor een groot deel het buitenaanzicht van de distilleerderij.

Binnen heeft de tijd stilgestaan

Binnen bij Glen Moray, lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan. De distilleerderij doet denken aan een Highland boerderij met de gebouwen rond de binnenplaats. In de distilleerderij van Glen Moray staan twee washstills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. De vijf washbacks zijn van roestvrij staal. Voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk refill-bourbonvaten o.a. van Makers Mark en Heaven Hill Bourbon whiskey. Tegenwoordig experimenteert men, net zoals bij de moedermaatschappij Glenmorangie, ook met wijnvaten voor de wood finish. Het brouwwater komt uit de rivier de Lossie, die zijn oorsprong vindt in de Mannoch Hills. Het koelwater komt voor een gedeelte uit de Lossie en men gebruikt ook grondwater.

Glenmoray Portcask

Beleving

Neus beleving: De eerste indrukken zijn van geroosterde vanille en subtiele hints van eikenhout. Aroma’s van rijke gedroogde vruchten en leer te volgen, doorspekt met donkere chocolade en bramen.

Smaak beleving: Een prachtige uitbarsting van spice raakt de tong in combinatie met een frisse citroenachtige citrus tang. Omdat de smaak ontwikkelt een rijke karamel zoetheid met sporen van kaneel naar voren komt.

Afdronk: De afwerking is glad met zachte eik en honing zoetheid slepende zachtjes op de tong. Het kruid blijft tintelen en donkere chocolade smaken te ontwikkelen tot luxueuze textuur en een passende afsluiting om een elegante whisky geven.

 

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.