GlenMoray, Port Cask Finish

GlenMoray, Port Cask Finish

port Glen Moray

Glen Moray ligt in een bocht aan de rivier de Lossie, ten westen van het plaatsje Elgin. De distilleerderij ligt in de schaduw van de heuvels van de Gallow Crook Hill. Op deze heuvel werden misdadigers vroeger opgehangen.De naam Glen Moray komt uit het Gaelic en betekent “Dal van The O’Moray”. Dit gebied is bekend om de uitstekende kwaliteit gerst en om het uitzonderlijk goede klimaat. Op het etiket staat nog steeds een oud gezegde: “The Laich O’Moray has forty days more summer than any other part of Schotland”.

De distilleerderij is opgericht als bierbrouwerij

De distilleerderij is in 1815 opgericht als bierbrouwerij en in 1897 omgebouwd tot distilleerderij. De oude gebouwen van de bierbrouwerij werden tijdens de verbouwing voor een groot deel intact gehouden. Helaas sloot de distilleerderij al in 1910 de deuren en in 1912 werd ze twee keer geopend en daarna weer gesloten. Na vele sluitingen en overnames werd de distilleerderij na een grondige verbouwing in 1958 door de nieuwe eigenaar Glenmorangie weer geopend. In 1960 werden er twee grote graansilo’s gebouwd. Deze silo’s zijn nu voor een groot deel het buitenaanzicht van de distilleerderij.

Binnen heeft de tijd stilgestaan

Binnen bij Glen Moray, lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan. De distilleerderij doet denken aan een Highland boerderij met de gebouwen rond de binnenplaats. In de distilleerderij van Glen Moray staan twee washstills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. De vijf washbacks zijn van roestvrij staal. Voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk refill-bourbonvaten o.a. van Makers Mark en Heaven Hill Bourbon whiskey. Tegenwoordig experimenteert men, net zoals bij de moedermaatschappij Glenmorangie, ook met wijnvaten voor de wood finish. Het brouwwater komt uit de rivier de Lossie, die zijn oorsprong vindt in de Mannoch Hills. Het koelwater komt voor een gedeelte uit de Lossie en men gebruikt ook grondwater.

Glenmoray Portcask

Beleving

Neus beleving: De eerste indrukken zijn van geroosterde vanille en subtiele hints van eikenhout. Aroma’s van rijke gedroogde vruchten en leer te volgen, doorspekt met donkere chocolade en bramen.

Smaak beleving: Een prachtige uitbarsting van spice raakt de tong in combinatie met een frisse citroenachtige citrus tang. Omdat de smaak ontwikkelt een rijke karamel zoetheid met sporen van kaneel naar voren komt.

Afdronk: De afwerking is glad met zachte eik en honing zoetheid slepende zachtjes op de tong. Het kruid blijft tintelen en donkere chocolade smaken te ontwikkelen tot luxueuze textuur en een passende afsluiting om een elegante whisky geven.

 

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop