De distilleerderij van Glen Scotia is gelegen in de plaats Campbeltown en werd gebouwd in 1983 door Stewart Galbraith, de eerste naam van de distilleerderij was Scotia en betekent “de vallei van Schotland”. Na overnames en failliet verklaringen, werd de nieuwe eigenaar Duncan MacCallum, die in 1928 genoodzaakt was door de slechte resultaten de distilleerderij te sluiten, zo radeloos, dat hij zich in1930 in het Campbeltown Loch verdronk. In dat jaar werd de distilleerderij gekocht door de Bloch Brothers, die ook de eigenaren waren van de Scapa Distillery. Door de weer stijgende vraag naar whisky’s van Campbeltown in die jaren, was Glen Scotia één van de drie distilleerderijen, die in de jaren dertig weer direct in productie kon gaan.
Uitgebreide informatie
De andere distilleerderijen, zo’n 28 stuks, waren na de sluiting geheel ontmanteld, de stills en washbacks waren direct na de sluiting verkocht en ook de daken werden van de gebouwen gehaald. Vroeger moesten de eigenaren van onroerend goed dat nog gebruikt kon worden, ook als het leegstond, belasting betalen. Het gebouw was onbruikbaar als het dak eraf was, dan hoefde men dus geen belasting te betalen. In 1933 werd de productie van Glen Scotia weer gestart en in 1954 werd de distilleerderij weer verkocht aan Hiram Walkers & Sons Ltd. Na diverse overnames en faillissementen werd in 1994 Glen Scotia samen met Littlemill verkocht aan Loch Lomond Distillery Co Ltd. Die waren uitsluitend geinteresseerd in de voorraden van deze distilleerderijen en sloot Glen Scotia direct datzelfde jaar en zette de distilleerderij te koop. Springbank gaat er nu zo’n drie maanden per jaar produceren. Het probleem doet zich voor, dat Campbeltown niet meer als zelfstandig whiskydistrict gezien zal worden als er maar één distilleerderij in dit gebied zich bevindt. In de kleine distilleerderij van Glen Scotia staat maar één wash still en één spirit still die verhit worden met stoom. De zes washbacks zijn gemaakt van roestvrij staal. Men gebruikt ex-bourbon en refill bourbonvaten. Er wordt nu ook na de overname door Springbank een Glen Scotia malt met een hoger peat gehalte gemaakt. Het water voor de productie komt uit Cross Hill Loch, een door de Duke of Argyll, voor de watervoorziening van de distilleerderijen in Campbaltown, aangelegd kunstmatig meer. Glen Scotia heeft ook de beschikking over twee geboorde waterbronnen van zo’n honderd meter diep, die zich onder de distilleerderij bevinden.
Neus:
Aroma’s van zoete granen, kamperfoelie, groene appels, vanille en zoet mout.
Smaak:
Een lichte maar levendige body. In het begin tonen als limoen, peer, kiwi gevolgd door honing.
Finish:
Zachte en fijne afdronk met een hint van boter, amandel en hazelnoot.