Bruichladdich Organic

Bruichladdich Organic

Bruichladdich Oraganic

In een tijd van massaproductie van whisky, gemaakt van uiteenlopende graansoorten, afkomstig uit diverse landen, heeft Bruichladdich de eerste 100% organische Islay whisky op de markt gebracht. Gecertificeerd door de Bio Dynamic Agricultural Association. Dit was ook de richting waar Bruichladdich sinds de opening in 2001 naar toe wilde. Islay whisky van ongeëvenaarde Schotse herkomst, kwaliteit, variëteit, authenticiteit en traceerbaarheid. The Organic Mid Coul. Coulmore, Mains of Tullibardine Farms. Meer dan 1000 ton van de Schotse-biologisch geteelde gerst wordt nu jaarlijks gekweekt op 8 verschillende Schotse boerderijen, dat is 50% van de huidige totale jaarlijkse behoefte van Bruichladdich. Duncan McGillivray, manager van Bruichladdich zegt: we zijn erg trots op deze nieuwe botteling, het is de bekroning van de inspanning van een geweldig team. Mensen dachten dat we gek waren, maar de smaak maakt het allemaal de moeite waard. Het bewijs is is geleverd. We noemde de whisky: “Anns an t-seann doigh”. Dat is Gaelic voor “the way it used to be”. De whisky is gestookt via de “Trickle-Distillation” (druppelgewijs) heeft gerijpt in bourbon vaten (nieuwe en gebruikte) is non chill-filtered en niet gekleurd, er is uitsluitend Islay bron water gebruikt.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey. Het geld was afkomstig uit een fonds dat beheerd werd door hun vader William, die distillateur was in Glasgow, en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overname’s werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid. De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders. De Bruichladdich distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. Wanneer er een tekort van water dreigt, wat veelvuldig voortgekomen is, wordt het koelwater hergebruikt en afgekoeld in een koeltoren. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: groene en kruidige aroma’s met tonen van bloeiende bes, geranium en bemoste rivieroever. Smaak: fraaie evenwichtige aroma’s tussen het fruit van zacht gestoofde peren en zoete appel met de kruidige tonen. In de afdronk is het karakter van Bruichladdich goed terug te vinden, romige aroma’s met die heerlijke lente-achtige tonen.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop