Bruichladdich Organic

Bruichladdich Organic

Bruichladdich Oraganic

In een tijd van massaproductie van whisky, gemaakt van uiteenlopende graansoorten, afkomstig uit diverse landen, heeft Bruichladdich de eerste 100% organische Islay whisky op de markt gebracht. Gecertificeerd door de Bio Dynamic Agricultural Association. Dit was ook de richting waar Bruichladdich sinds de opening in 2001 naar toe wilde. Islay whisky van ongeëvenaarde Schotse herkomst, kwaliteit, variëteit, authenticiteit en traceerbaarheid. The Organic Mid Coul. Coulmore, Mains of Tullibardine Farms. Meer dan 1000 ton van de Schotse-biologisch geteelde gerst wordt nu jaarlijks gekweekt op 8 verschillende Schotse boerderijen, dat is 50% van de huidige totale jaarlijkse behoefte van Bruichladdich. Duncan McGillivray, manager van Bruichladdich zegt: we zijn erg trots op deze nieuwe botteling, het is de bekroning van de inspanning van een geweldig team. Mensen dachten dat we gek waren, maar de smaak maakt het allemaal de moeite waard. Het bewijs is is geleverd. We noemde de whisky: “Anns an t-seann doigh”. Dat is Gaelic voor “the way it used to be”. De whisky is gestookt via de “Trickle-Distillation” (druppelgewijs) heeft gerijpt in bourbon vaten (nieuwe en gebruikte) is non chill-filtered en niet gekleurd, er is uitsluitend Islay bron water gebruikt.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey. Het geld was afkomstig uit een fonds dat beheerd werd door hun vader William, die distillateur was in Glasgow, en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overname’s werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid. De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders. De Bruichladdich distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. Wanneer er een tekort van water dreigt, wat veelvuldig voortgekomen is, wordt het koelwater hergebruikt en afgekoeld in een koeltoren. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: groene en kruidige aroma’s met tonen van bloeiende bes, geranium en bemoste rivieroever. Smaak: fraaie evenwichtige aroma’s tussen het fruit van zacht gestoofde peren en zoete appel met de kruidige tonen. In de afdronk is het karakter van Bruichladdich goed terug te vinden, romige aroma’s met die heerlijke lente-achtige tonen.

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.