De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. Het was een intens emotionele dag, in het voorjaar van 2001, toen men het hangslot op de Bruichladdich poorten openbrak en de leiding overnam van deze charismatische maar zeer verwaarloosde Victoriaanse distilleerderij op het uiterste westen van de Atlantische kust van Islay. Deze spirit op basis van mout van uitsluitend van Schotse gerst gestookt voor authenticiteit, slow-gefermenteerd voor zuiverheid, trickle-gedistilleerd voor de romige textuur en gebotteld op 46% alcohol voor extra smaak en gerijpt in de warehouses, in bourbon vaten in combinatie van een een klein aantal sherry vaten. Daar zijn ze bij Bruichladdich enorm trots op.
Uitgebreide informatie
De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey. Het geld was afkomstig uit een fonds dat beheerd werd door hun vader William, die distillateur was in Glasgow, en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overname’s werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid. De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders. De Bruichladdich distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. Wanneer er een tekort van water dreigt, wat veelvuldig voortgekomen is, wordt het koelwater hergebruikt en afgekoeld in een koeltoren. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. Buiten de 10-15-en 20 jaar oude Bruichladdich komen er ook speciale bottelingen met jaartal als limited editions op de markt.
Proefnotitie
Kleur: goudgeel. Neus: fijne aroma’s van gele bloemen, met heide bedekte moerassen, velden met graan en tonen van boomgaarden met veel rijp fruit, omarmd door de licht ziltige tonen van de warme westelijke wind van de oceaan. Smaak: tonen van lemon, honing, peer en groene appel en lichte tonen van kaneel, marsepein en zoet van het eikenhout. Harmonieuze tonen van vers graan en wilde bloemen met aangename tonen van de zee. De afdronk is lang met terugkerende fruitige en ziltige tonen met de aroma’s van het graan en eikenhout.