Bruichladdich, Islay Barley

Bruichladdich, Islay Barley

1378472022_7Bruichladdich-Islay-Barley2007 De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. Het was een intens emotionele dag, in het voorjaar van 2001, toen men het hangslot op de Bruichladdich poorten openbrak en de leiding overnam van deze charismatische maar zeer verwaarloosde Victoriaanse distilleerderij op het uiterste westen van de Atlantische kust van Islay. Deze spirit op basis van mout van uitsluitend van Schotse gerst gestookt voor authenticiteit, slow-gefermenteerd voor zuiverheid, trickle-gedistilleerd voor de romige textuur en gebotteld op 46% alcohol voor extra smaak en gerijpt in de warehouses, in bourbon vaten in combinatie van een een klein aantal sherry vaten. Daar zijn ze bij Bruichladdich enorm trots op.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey. Het geld was afkomstig uit een fonds dat beheerd werd door hun vader William, die distillateur was in Glasgow, en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co Ltd. opgericht. Na vele sluitingen en overname’s werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid. De Bruichladdich Distillers Company is nu eigendom van 25 aandeelhouders. De Bruichladdich distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. Wanneer er een tekort van water dreigt, wat veelvuldig voortgekomen is, wordt het koelwater hergebruikt en afgekoeld in een koeltoren. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. Buiten de 10-15-en 20 jaar oude Bruichladdich komen er ook speciale bottelingen met jaartal als limited editions op de markt.

Proefnotitie

Kleur: goudgeel. Neus: fijne aroma’s van gele bloemen, met heide bedekte moerassen, velden met graan en tonen van boomgaarden met veel rijp fruit, omarmd door de licht ziltige tonen van de warme westelijke wind van de oceaan. Smaak: tonen van lemon, honing, peer en groene appel en lichte tonen van kaneel, marsepein en zoet van het eikenhout. Harmonieuze tonen van vers graan en wilde bloemen met aangename tonen van de zee. De afdronk is lang met terugkerende fruitige en ziltige tonen met de aroma’s van het graan en eikenhout.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop