De distilleerderij in Forres is sinds 1993 eigendom van onafhankelijk bottelaar Gordon & Macphail.
De whisky werd volgens het double matured principe vervaardigd. Eerst rijpte hij negen jaar op bourbonvaten en vervolgens zes jaar op sherryvaten. De whisky heeft z’n rijping gehad op de distilleerderij.
Proefnotities Benromach 15 jaar.
Kleur: amber.
Neus: prachtig gebalanceerde sherry aroma’s met tonen van vanillestokjes, pittige sinaasappel, gember, kamille en menthol. Met water geeft hij aroma’s van cacao, nootmuskaat, kaneel honing en hints van houtrook.
Smaak: fruitige tonen van rijk gevulde fruitcake, gestoofde pruimen, rode appels en kiwi staan voorop. Een drupje water geeft tonen van getoast eikenhout, mandarijn, pruim, nectarine en een accent van melkchocolade.
Afdronk: Lang en subtiel, met terugkerende sherry invloeden.
BENROMACH DISTILLERY
Opgericht: 1898
Gebied: Speyside
Eigenaar: Gordon & MacPhail
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 43%