Aultmore 1995

Aultmore 1995

Aultmore 95 Er zijn slechts weinig officiële bottelingen van deze fijne Speysider. Aultmore verdween tot nu toe hoofdzakelijk in Dewar’s blended whisky, maar deze botteling bewijst dat er aan Aultmore als single malt veel valt te genieten. De whisky rijpte op refill hogsheads en het resultaat is een zeer milde en verfijnd zoete dram. Hij is zonder koude filtering en met zijn natuurlijke kleur gebotteld op 46%.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij van Aultmore ligt ten noordwesten van Keith in de Speyside, direct aan de beek met de naam Burn of Auchinderran die uitmondt in de rivier de Isla in het plaatsje Keith. De naam Aultmore is afkomstig uit het Gaelic en betekent “Big Burn” wat vertaald “Grote Stroom” is, de bijnaam van de Burn of Auchinderran. Alexander Edward gaf in 1895 opdracht tot de bouw van Aultmore. In het jaar 1888 bouwde Alexander samen met de in die tijd bekende Sir Peter J. Mackie de Craigellachie distilleerderij in het plaatsje met diezelfde naam en in 1896 werd hij eigenaar van Benrinnes. In 1897 kwam bij Aultmore de eerste spirit uit de stills. Na diverse turbulente jaren verkocht Edward de distilleerderij aan John Dewar & Sons. Na WO II werd de productie weer opgestart en rond 1950 werd er een installatie bij Aultmore gebouwd om van restafval van de mash, de draf, tot een hoog eiwithoudend veevoer te kunnen verwerken. In 1967 werden de twee aanwezige stills van de Aultmore distilleerderij van kolen naar stoom omgebouwd, daarna werden de moutvloeren uit productie genomen en kocht men mout voortaan bij de grote mouterijen. Tijdens de sluiting van 1970 tot 1971 werd er grndig verbouwd. Men verdubbelde het aantal stills en er werd overgegaan van kolen naar oliestook. Vna de oorspronkelijke gebouwen uit 1896 bleef niets bewaard. Er staan nu in de Aultmore distilleerderij twee wash en twee spirit stills op stoom gestookt. De zes washbacks zijn van larikshout gemaakt. De malt wordt niet zelf meer opgeslagen in de warehouses, maar naar andere bedrijven vervoerd om daar te rijpen. Voor deze rijping worden hoofdzakelijk refill vaten gebruikt. Het water uit de Burn of Auchinderran, die langs de distilleerderij stroomt, wordt zowel voor het brouwen als voor de koeling gebruikt. Deze Burn of Auchinderran ontspringt in de “Foggie Moss”, dit zijn heuvels die ten noorden van de distilleerderij gelegen zijn.

Proefnotitie

Kleur: bleek strogeel. Neus: fris en levendig met een verfijnde zoetheid, aroma’s van popcorn, appel, peer, perzik, honing, vanille, groene kruiden en een fijn bloemig accent. Smaak: zacht en fruitig met een lekker romig mondgevoel, tonen van peer, aardbei, appelcompote, vanille, honing, zoete gerstemout, melkchocolade en zachte tonen van eikenhout. De afdronk is opvallend lang en heerlijk zacht.