Auchentoshan Solera is in 2012 speciaal geïntroduceerd voor de travel retail. De whisky heeft in eerste instantie gerijpt in bourbonvaten en vervolgens een finish gehad op Pedro Ximénez-vaten. De naam appelleert dus slechts aan het rijpingssysteem dat voor Sherry gebruikt wordt, wegens de finish op PX-vaten. De whisky heeft zoals gebruikelijk gewoon gerijpt op afzonderlijke vaten. Solera is gebotteld op een high strength van 48% en is un-chill filtered.
Uitgebreide informatie
Auchentoshan is ten noordwesten van de stad Glasgow gelegen, tussen de A82 en de rivier de Clyde, aan de voet van de Old Kilpatrick Hills met uitzicht over de Clyde rivier. De naam komt uit het Gaelic en betekent “hoek van het veld”. Vroeger stonden op de hoek van dit veld een boerderij, een woning en het vee. Dit was allemaal één bedrijf. Waarschijnlijk is de distilleerderij gebouwd door Ierse vluchtelingen in 1825. Dit zou ook de reden kunnen zijn dat er bij Auchentoshan drie keer gestookt wordt, in plaats van de twee keer, wat bij de Schotse distilleerderijen normaal is. In Ierland is drie keer distilleren gebruikelijk. Na een vernietigend bombardement tijdens de tweede wereldoorlog werd de distilleerderij totaal vernietigd en in 1948 werd na een verbouwing de productie weer hervat. Auchentoshan is een schoolvoorbeeld van een Lowland malt, de whisky wordt drie keer gestookt. In het still house staan één wash still, één spirit still en in het midden een “intermediate still”. In de spirit still gebeurt de derde distillatie tot zelfs 81% alcohol. Er is geen sterkere new spirit in Schotland, dan wat er uit deze pott still loopt. Door het zo hoog afstoken krijgt men een heel zuiver product dat geliefd is voor het maken van de blended whisky’s. Voor de rijping gebruikt men refill, bourbon- en sherryvaten. Vier washbacks zijn van larikshout en twee zijn gemaakt van roestvrij staal. Het water komt uit een meer dat in de Highlands is gelegen, Loch Katrine geheten en het koelwater is regenwater, dat wordt opgevangen in een reservoir bij de distilleerderij. In 1987 werd Auchentoshan door Morrison Bowmore Distillers Ltd. overgenomen. De malt wordt voor zo’n 90% verkocht voor de blended whisky’s. De overige 10% wordt door Achentoshan zelf als malt whisky op de markt gebracht.
Proefnotitie
Kleur: diep brons. Neus: romig en zeer zoet, met tonen van noten, bijenwas en heel veel fruit: o.a. rozijnen, vijgen, dadels en bosbessen. Later aroma’s van chocolade en oude balsamico. Smaak: zeer rijk en vol, met de terugkerende smaken van de neus, aangevuld met wat tonen van eikenhout. Prachtig bitterzoete balans met tonen van marsepein, chocolade, kersen en geroosterde amandelen, mondt uit in een lange en warme afdronk.