De naam Aberlour wordt als “Ebber-Louwer” uitgesproken. “Aber” is uit het Engels afkomstig en betekent “monding” en “Lour” komt uit het Gaelic en betekent “luidruchtig”. Met deze vertaling “monding van de luidruchtige beek” verwijst men naar de Burn of Aberlour, die vlak langs de distilleerderij van Aberlour stroomt. Het water dat men voor de productie gebruikt komt van de bron van St. Drostan (Saint Drostan’s Well, vernoemd naar een oude monnik die jaren geleden in die omgeving woonde en daar zeer bekend was). Deze bron is te vinden op het terrein van de Aberlour distilleerderij en wordt gekenmerkt door bronwater van uitzonderlijk pure kwaliteit. Het graniet in de bron verwijst naar een periode van voor het christendom. Deze bron staat afgebeeld op het Aberlour etiket. Het zuivere bronwater van Aberlour is erg zacht en de turf draagt bij aan een perfecte ontwikkeling van een breed scala aan smaken.
De A’Bunadh Aberlour wordt per batch gebotteld, elke batch verschilt qua smaak en ABV enigzins van de vorige.
Proefnotities Aberlour A’Bunadh:
Verderop komen zwarte bessen naar boven met tutti-frutti en gemberchocolade. Vol en romig in de mond, verrijkt met sherry en eikenhout.
Een robuuste en intense finale met bitterzoete tonen van exotische kruiden, donkere chocolade en wederom eik.
ABERLOUR DISTILLERY
Opgericht: 1879
Gebied: Speyside
Eigenaar: Pernod Ricard
Uitrusting: 2 wash stills, 2 spirit stills
Percentage: 60% Variabel