Speciaal whiskyglas voor in de ruimte ontwikkeld
Astronauten en ruimtetoeristen kunnen in de toekomst ook in de ruimte van een whisky genieten.
Wanneer je na een lange reis door de ruimte eindelijk de eindbestemming – bijvoorbeeld Mars – in zicht hebt, wil je natuurlijk het glas heffen. Maar ja: die vervelende gewichtloosheid zit je dan flink in de weg. Want hoe houd je die alcoholische drank in je glas als er geen zwaartekracht is? Dat is iets waar de eerste Marsreizigers zich in ieder geval geen zorgen meer over hoeven te maken. Er is nu namelijk een whiskyglas dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik in de ruimte.
3D
Het ‘glas’ is gemaakt van plastic, maar geeft dankzij een speciaal mondstukje toch dat ‘koude’ gevoel dat een glazen whiskyglas geeft wanneer je het aan de lippen zet. Het glas wordt 3D-geprint. En dat is slim: er bevindt zich nu in het internationale ruimtestation al een 3D-printer en het is heel aannemelijk dat deze ook meegaat wanneer we in de toekomst naar Mars of andere verre streken reizen. Een 3D-printer stelt je immers in staat om ter plekke te maken wat je nodig hebt. Heel handig als er op Mars iets kapotgaat of als je er eenmaal op de rode planeet achter komt dat je je tandenborstel vergeten bent.
Het glas
Terug naar het whiskyglas. Want hoe werkt het nu precies? Het begint allemaal met het inschenken van de drank. Dat is al een probleem in de ruimte. Want zonder zwaartekracht kun je geen drankje inschenken zonder dat de losse druppels in het rond vliegen en – heel vervelend – op plekken terechtkomen waar je ze niet hebben wilt (denk aan de gevoelige elektronica aan boord van een ruimteschip. Maar daar hebben de ontwikkelaars van dit glas iets op bedacht. Ze sluiten de whiskyfles aan op een soort ‘ventiel’ onderin het glas en ‘pompen’ de whisky erin. Onderin het glas bevindt zich de zogenoemde ‘convex base plate’ (zie afbeelding hierboven). Dit onderdeel creëert oppervlaktespanning zodat de whisky onmogelijk het reservoir op de bodem van het glas kan verlaten. Vanuit dit reservoir loopt – via de wanden van het glas – een soort rietje naar boven. En zo kun je ook in de ruimte genieten van een whisky.
Niet zo heel vergezocht
Whisky drinken in de ruimte: klinkt het vergezocht? Eigenlijk valt dat wel mee. Enkele jaren geleden werden al enkele flessen whisky naar het internationale ruimtestation gestuurd. Niet voor de astronauten, maar bij wijze van een experiment. De whisky bracht ongeveer drie jaar in de ruimte door, waarna deze uitgebreid bestudeerd werd om te achterhalen wat een verblijf in de ruimte met de drank doet. Uit dat onderzoek blijkt dat de whisky onder invloed van beperkte zwaartekracht een iets andere smaak krijgt.
De whisky mag in de ruimte dan iets anders smaken. Het is altijd nog beter dan helemaal geen whisky, zo redeneren de ontwikkelaars van het whiskyglas. Ze hebben goede hoop dat hun glas in de toekomst veelvuldig gebruikt gaat worden. Niet alleen door astronauten, maar ook door ruimtetoeristen.