Tobermory 15 jaar

Tobermory 15 jaar

Tobermory 15 De Tobermory distilleerderij is in het hoofdstadje met dezelfde naam gevestigd op het eiland Mull. De distilleerderij ligt in het noordelijke deel van het eiland aan de Tobermory Bay. Vanaf Oban op het vasteland is het per veerboot ongeveer 40 minuten varen naar Mull. Tobermory is afkomstig uit het Gaelic, “Tobar Mhoire” en betekent “de Mary of Maria bron”. De Tobermory distilleerderij werd in 1798 opgericht onder de naam Ledaig. In 1972 werd de Ledaig Distillery Tobermory Ltd. opgericht. De naam werd daarna van Ledaig in Tobermory veranderd en na vele sluitingen werd de distilleerderij in 1993 weer geopend. Deze Tobermory 15 year old 46.3%, Limited Edition Single Malt Scotch Whisky, is de nieuwste botteling van de Tobermory Distillery. Hier heeft men gebruik gemaakt van een unieke “dual-location-maturation”. De new spirit heeft eerst 14 jaar op het vaste land gerijpt in de Burn Stewart warehouses op prachtige Oloroso Sherry vaten van het bekende sherry huis Gonzalez Byass, daarna zijn de vaten terug gekomen naar het eiland Mull om zo het laatste jaar van rijping te voltooien.

Uitgebreide informatie

Bij de distilleerderij Tobermory staan in het stillhouse twee wash stills en twee spirit stills. Eén paar stills wordt voor de Tobermory productie gebruikt en daar sinds 1996 ook de Ledaig malt weer gedistilleerd wordt, zijn de andere twee stills voor de productie van Ledaig single malt. De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout. Aangezien Tobermory het warehouse verkocht heeft, en daar nu appartementen van gemaakt zijn, wordt de new spirit opgeslagen bij Deanston op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Het water komt uit een meertje in bergen. Het karakter van de Tobermory malt is licht turfhoudend en stevig, de turfsmaak komt niet van het mout maar van het water. Voor deze nieuwe un-chillfiltered single malt heeft men gebruik gemaakt van een unieke “dual-location-maturation”. De new spirit heeft eerst 14 jaar op het vaste land liggen rijpen in de Burn Stwart warehouses op González Byass Oloroso Sherry casks, daarna zijn de vaten terug gebracht naar het eiland Mull om het laatste jaar van rijping te voltooien. De Tobermory 15 year old is gebotteld in een speciaal ontwikkelde geblazen nieuwe fles en verpakt in een mooie donkere eikenhouten kist. Daarnaast is elke fles handmatig verpakt in een vloeipapier met een opdruk van de beroemde Tobermory Baai – van de schilder Sonas Maclean. De verpakking bevat tevens een envelop met een historische foto met de Master Distiller’s tasting notes en een ansichtkaart met afbeeldingen van de Tobermory baai.

Proefnotitie

Kleur: vol amber. Neus: rijke sherry en fruit aroma’s met tonen van melk chocolade, romige toffees en licht eiken. Smaak: mooie tonen van sherry, vanille, chocolade met lichte hint van witte peper. In de lange afdronk komen de sherry aroma’s weer naar boven met de tonen van fruit en toffee met aangename kruidige tonen.

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.