Tobermory 15 jaar

Tobermory 15 jaar

Tobermory 15 De Tobermory distilleerderij is in het hoofdstadje met dezelfde naam gevestigd op het eiland Mull. De distilleerderij ligt in het noordelijke deel van het eiland aan de Tobermory Bay. Vanaf Oban op het vasteland is het per veerboot ongeveer 40 minuten varen naar Mull. Tobermory is afkomstig uit het Gaelic, “Tobar Mhoire” en betekent “de Mary of Maria bron”. De Tobermory distilleerderij werd in 1798 opgericht onder de naam Ledaig. In 1972 werd de Ledaig Distillery Tobermory Ltd. opgericht. De naam werd daarna van Ledaig in Tobermory veranderd en na vele sluitingen werd de distilleerderij in 1993 weer geopend. Deze Tobermory 15 year old 46.3%, Limited Edition Single Malt Scotch Whisky, is de nieuwste botteling van de Tobermory Distillery. Hier heeft men gebruik gemaakt van een unieke “dual-location-maturation”. De new spirit heeft eerst 14 jaar op het vaste land gerijpt in de Burn Stewart warehouses op prachtige Oloroso Sherry vaten van het bekende sherry huis Gonzalez Byass, daarna zijn de vaten terug gekomen naar het eiland Mull om zo het laatste jaar van rijping te voltooien.

Uitgebreide informatie

Bij de distilleerderij Tobermory staan in het stillhouse twee wash stills en twee spirit stills. Eén paar stills wordt voor de Tobermory productie gebruikt en daar sinds 1996 ook de Ledaig malt weer gedistilleerd wordt, zijn de andere twee stills voor de productie van Ledaig single malt. De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout. Aangezien Tobermory het warehouse verkocht heeft, en daar nu appartementen van gemaakt zijn, wordt de new spirit opgeslagen bij Deanston op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Het water komt uit een meertje in bergen. Het karakter van de Tobermory malt is licht turfhoudend en stevig, de turfsmaak komt niet van het mout maar van het water. Voor deze nieuwe un-chillfiltered single malt heeft men gebruik gemaakt van een unieke “dual-location-maturation”. De new spirit heeft eerst 14 jaar op het vaste land liggen rijpen in de Burn Stwart warehouses op González Byass Oloroso Sherry casks, daarna zijn de vaten terug gebracht naar het eiland Mull om het laatste jaar van rijping te voltooien. De Tobermory 15 year old is gebotteld in een speciaal ontwikkelde geblazen nieuwe fles en verpakt in een mooie donkere eikenhouten kist. Daarnaast is elke fles handmatig verpakt in een vloeipapier met een opdruk van de beroemde Tobermory Baai – van de schilder Sonas Maclean. De verpakking bevat tevens een envelop met een historische foto met de Master Distiller’s tasting notes en een ansichtkaart met afbeeldingen van de Tobermory baai.

Proefnotitie

Kleur: vol amber. Neus: rijke sherry en fruit aroma’s met tonen van melk chocolade, romige toffees en licht eiken. Smaak: mooie tonen van sherry, vanille, chocolade met lichte hint van witte peper. In de lange afdronk komen de sherry aroma’s weer naar boven met de tonen van fruit en toffee met aangename kruidige tonen.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop