Teeling Black Pitts

Teeling Black Pitts

Teeling Blackspitts

Een speciale editie van de Teeling-Distillery uit Dublin.Teeling Blackspitts

Geïnspireerd door het oude oude Blackpitts-gebied net achter de nieuwe Teeling Whisky-distilleerderij in Dublin City, Blackpitts was van oudsher de thuisbasis van enkele van de grootste gerstmouterijen in Ierland. Door rook van turf te gebruiken om de gerst te drogen tijdens het moutproces, produceert de resulterende geturfde mout een onderscheidend rokerig smaakprofiel dat de handtekening is van een geturfde single mout.

Wat Teeling Blackpitts echter zo uniek maakt, is het drievoudige distillatieproces, dat een deel van het medicinale karakter vermindert dat je zou krijgen van een traditionele Schotse geturfde Single Malt en de meer kenmerkende rook van de barbecue laat schijnen. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de kenmerkende innovatieve vatrijping van Teeling met behulp van zowel ex-bourbon- als ex-Sauternes-witte wijnvaten, die op 46% worden gebotteld zonder chill-filtratie om een echt andere en unieke uitdrukking van Teeling en Irish Whiskey te produceren. De inspiratie voor het gebruik van deze vaten kwam van een eerdere botteling van Teeling 24-Year-Old Single Malt, die in 2019 bij de World Whisky Awards werd uitgeroepen tot “World’s Best Single Malt”.

Proefnotities Teeling Black Pitts:

Neus:  uitnodigend, barbecuerook en kruidnagel worden vermengd met frisse tonen van butterscotch en sinaasappelschil.
Smaak: een fascinerende mix van appelhoutrook, honing en alle kruiden gecombineerd met gestoofde peren en vers gegrilde ananas.
Afdronk: Deze whisky eindigt met de terugkeer van een hartige rook over een aanhoudende houten ondertoon, die heerlijk combineert met tonen van gezouten karamel.

TEELING DISTILLERYTeeling Blackspitts

Opgericht: 1782 (huidige Distillery 2015)
Gebied: highlands
Uitrusting: 3 pot stills (15.000 liter wash-still, 10.000 liter tussen-still en 9.000 liter spirit-still
Eigenaar: Jack en Stephen Teeling