Scapa, the Orcadian

Scapa, the Orcadian

Scapa De nieuwe NAS Scapa die ter vervanging is gekomen van de 16 Years Old. De whisky rijpte volledig op first-fill vaten van Amerikaans eikenhout en in dit geval kunnen we dat lezen als bourbonvaten. Mede door de invloed van de Lomond wash still levert dat een zeer romige en fruitige whisky op, zacht en zoet met lichte maritieme invloeden.

Uitgebreide informatie

De Scapa distilleerderij ligt op een van de Orkney eilanden, zo’n anderhalve kilometer voor de hoofdstad Kirkwall aan een inham, de Scapa Flow baai. Hier mondt ook de Lingro Burn in uit, die langs de distilleerderij stroomt. De naam Scapa komt dus van de Scapa Flow, het water dat ten zuiden van de Orkney eilanden ligt. In 1885 werd de distilleerderij door Macfarlane & Townsend opgericht, met John T. Macfarlane aan het bewind. Mede door zijn inbreng als ervaren distillateur uit de Speyside, was de nieuwe Scapa distilleerderij een van de modernste van die tijd. In 1919 kwam door een crisis in de whiskyindustrie de distilleerderij in handen van de Scapa Distillery Company Ltd. Tijdens de jaren van 1934 tot 1936 werd er op Scapa niet geproduceerd, daarna werd de distilleerderij verkocht aan de Bloch Brothers. Deze broers gingen failliet en in 1954 werd Scapa door Hiram Walker & Sons overgenomen. De distilleerderij werd in 1959 verbouwd, waarbij de moutvloeren werden verwijderd en een Lomond still werd geïnstalleerd. In 1978 werd de distilleerderij weer grondig gerenoveerd, maar in 1994 werd de distilleerderij in de mottenballen gelegd. Vanaf 1997 wordt de productie op onregelmatige basis hervat onder leiding van personeel van Highland Park. Dit duurt tot 20005 wanneer Chivas Brothers de distilleerderij overneemt. In het stillhouse staan nog één wash still en een spirit still. De hals van de wash still is afwijkend van vorm, deze is recht gebouwd als een kolom, het betreft hier de laatste werkende Lomond still in de Schotse whiskyindustrie. De beide stills worden met stoom verwarmd. De vergisting van de wort vindt plaats in acht washbacks die van roestvrij staal gemaakt zijn. Voor het brouwen gebruikt men helder grondwater dat ten noorden van de Orquil Farm omhoog komt. Dit water pompt men via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het koelwater voor de condensors wordt uit de Lingro Burn gepompt.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: aroma’s van appels, peer, honing, romige vanille, een licht accent van citrusfruit en hints van de zee. Smaak: zacht en romig, tonen van peer, meloen, honing, lichte kruidigheid en steeds duidelijker accenten van eikenhout. De afdronk is verfrissend zoet met aanhoudende tonen van appels.

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.