NC'Nean Organic

NC'Nean Organic

Nc’Nean is een jonge whiskystokerij die is opgericht door Annabel Thomas op de boerderij van haar familie in Drimnin, aan de overkant van Tobermory. In feite hebben ze twee recepten: een helderder, bedoeld om jong te worden gebotteld, en een ander gericht op langere veroudering.

Het is ontworpen als de eerste volledig biologische distilleerderij in Schotland, aangedreven door 100% hernieuwbare energie. Nc’Nean streeft ernaar de whisky te zijn met de kleinste ecologische voetafdruk op de markt.

De eerste spirit werd gemaakt in 2017 en ze hebben zojuist hun eerste single malt whisky uitgebracht. Het wordt geleverd in een 100% gerecyclede (heldere!) Glazen fles, die zelfs in 2020 niet zo gemakkelijk te verkrijgen is als je zou denken.

Proefnotitie van de NC’Nean Organic:

Neus: speels, zoet en fruitig. Meestal nectarines en perziken, met toegevoegde tonen van gele appel. Op de achtergrond is er een korrelige / grasachtige laag. Een gekonfijte noot (misschien marshmallow) en sinaasappelschil. Ook zachte geurige aroma’s, zoals honing en licht floraal eiken.

Smaak: weer zoet (perzik, vanille vla), met duidelijke jonge tonen, korrelige accenten en een grote citroenachtige kant met munt. Een helder lentekarakter, soepel en eenvoudig. Dan krijg je de gebruikelijke verkoolde eikenhouten noot van een STR-vat, met anijs, zoethout en piment.

Afdronk: middel- lang, nog steeds zoet, zeer moutig en fruitig.

NC’NEAN DISTILLERY

Opgericht: 2017
Gebied: Highlands, Westkust
Eigenaar: Annabel Thomas
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Alcoholpercentage: 46%