NC'Nean Organic

NC'Nean Organic

Nc’Nean is een jonge whiskystokerij die is opgericht door Annabel Thomas op de boerderij van haar familie in Drimnin, aan de overkant van Tobermory. In feite hebben ze twee recepten: een helderder, bedoeld om jong te worden gebotteld, en een ander gericht op langere veroudering.
Nc’Nean Organic is een Schotse single malt whisky die biologisch geteelde gerst uit het eigen land als basis heeft. 
Het is ontworpen als de eerste volledig biologische distilleerderij in Schotland, aangedreven door 100% hernieuwbare energie. Nc’Nean streeft ernaar de whisky te zijn met de kleinste ecologische voetafdruk op de markt.

De eerste spirit werd gemaakt in 2017 en ze hebben zojuist hun eerste single malt whisky uitgebracht. Het wordt geleverd in een 100% gerecyclede (heldere!) Glazen fles, die zelfs in 2022 niet zo gemakkelijk te verkrijgen is als je zou denken.

Proefnotitie van de NC’Nean Organic:

Neus: speels, zoet en fruitig. Meestal nectarines en perziken, met toegevoegde tonen van gele appel. Op de achtergrond is er een korrelige / grasachtige laag. Een gekonfijte noot (misschien marshmallow) en sinaasappelschil. Ook zachte geurige aroma’s, zoals honing en licht floraal eiken.

Smaak: weer zoet (perzik, vanille vla), met duidelijke jonge tonen, korrelige accenten en een grote citroenachtige kant met munt. Een helder lentekarakter, soepel en eenvoudig. Dan krijg je de gebruikelijke verkoolde eikenhouten noot van een STR-vat, met anijs, zoethout en piment.

Afdronk: middel- lang, nog steeds zoet, zeer moutig en fruitig.

NC’NEAN DISTILLERY

Opgericht: 2017
Gebied: Highlands, Westkust
Eigenaar: Annabel Thomas
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Alcoholpercentage: 46%

 

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop