Mortlach 10 jaar Ultimate

Mortlach 10 jaar Ultimate


The Mortlach 2009 ‘Ultimate’ 10 jaar oud is een vlezige, fruitige whisky gerijpt in Amerikaans eiken, een hogshead, om Mortlachs unieke karakter te krijgen.
Ultimate is een serie Schotse Single Malt Whisky’s gebotteld door van Wees in Amersfoort. Zij staan al jaren bekend op het gebied van onafhankelijke bottelingen.
Wat bijzonder is aan de Mortlach distilleerderij is het stillhouse, dit is de meest opvallende plek van de distilleerderij. De stills staan niet in paren maar in drieën opgesteld en geen één still heeft dezelfde vorm, wat heel bijzonder is. Er wordt bij Mortlach dan ook een zeer speciale distillatiemethode gebruikt. Als alle distillaten van de verschillende spirit stills op hun eigen aparte manier gedistilleerd zijn, worden ze vervolgens in één spirit reciever met elkaar vermengd. Daarna wordt de new spirit in sherry en bourbon refill-barrels afgevuld voor de rijping. Wellicht bent u bekend met de Flora & Fauna botteling van Mortlach en weet u dat die whisky een echte sherry bom was. Alhoewel deze 10 jaar oude variant in bourbon vaten heeft gerijpt, is deze single malt een stuk lichter doch complex met warmte en kruiden. Heerlijke typische Speyside whisky!

Proefnotities Mortlach 10 jaar Ultimate.

Geur: Aroma’s van karamel, peer, vanille, kaneel en aardbei.
Smaak: Tonen van zoete citroen, vanille,gerookte ham en witte peper.
Afdronk: Lang en krachtig met stevige tonen van kruidig eikenhout.

MORTLACH DISTILLERY

Opgericht: 1823
Gebied: Speyside
Eigenaar: Diageo
Uitrusting: 3 wash stills, 3 spirit stills
Percentage: 46%