Longrow 18 jaar

Longrow 18 jaar

longrow 18 Eens per jaar worden de distilleerketels bij Springbank schoongemaakt en voordat men weer begint te distilleren voor de Springbank whisky’s wordt er eerst een vollere en meer geturfde Longrow whisky gestookt. Voor de Springbank wordt “twee en en half” keer gedistilleerd, terwijl voor de Longrow men twee keer distilleert. De whisky is not chill-filtered, zodat de whisky al zijn oorspronkelijk aroma’s behoudt. Voor het drogen van de groenmout ( er wordt nog voor 100% zelf gemout) wordt er voor Longrow uitsluitend 100% turf gebruikt. De droogtijd is 65 uur. De Longrow distilleerderij lag in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. In 1824 werd de distilleerderij (direct naast de Springbank distilleerderij) gebouwd, de naam was afkomstig van de wijk Longrow, rondom de gelijknamige kerk. Daar moderniseren niet rendabel was besloot men de distilleerderij alweer in 1896 te sluiten.

Uitgebreide informatie

De familie Mitchell eigenaar van Springbank, kocht de opstallen en gebruikt nu nog een van de warehouses van Longrow, waar de bottellijn zich bevindt. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij Longrow werd voor de eerste keer gestookt in 1973 en 1974 daarna volgde sluiting en in 1987 werd de productie weer hervat. De naam van Longrow is eigendom van de J. & A. Mitchell & Co. En zodoende is de firma de enige die whisky onder de Longrow naam op de markt mag brengen, zonder dat de eigenlijke distilleerderij nog bestaat. In de Springbank distilleerderij, waar ook de Longrow wordt gestookt, staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo’n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. De mout die voor de Longrow malt gebruikt wordt is stevig geturfd. De new spirit van Longrow wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie, ook die van Longrow, zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten, vernoemd naar een nabijgelegen boerderij en bevindt zich aan de voet van de berg Ben Ghullion. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. Alle malts van Longrow zijn non chill filtered en niet gekleurd.

Proefnotitie

Kleur: goud (hooi). Neus: heerlijke zoete aroma’s van marshmellows met tonen van vanille, poedersuiker en schuimpjes (banaantjes), dan aroma’s van bramen en mandarijnen en iets olieachtig (lijnolie). Smaak: tonen van wax en zoete aroma’s met fraaie complexe rokerige tonen. De afdronk is lang, lekker romig met terugkerende zoetige en rokerige tonen van turf.