Hazelburn 12 jaar

Hazelburn 12 jaar

Hazelburn 12 Mull of Kintyre is een langgerekt uitsteeksel ten zuidwesten van Schotland, zo’n drie uur rijden van Glasgow, en lijkt bijna op een eiland. Mull komt uit het Keltisch en betekent Kaap. In de hiel van de Mull of Kintyre ligt Campbeltown, het kleinste whiskygebied van Schotland. Het is de enige stad op de Mull of Kintyre, met een haven aan de inham, Campbeltown Loch genaamd. Vroeger was Kintyre met een overvloed aan lokale gerst en turf een paradijs voor illegale stokers, het werd dan ook een van de eerste centra van de whisky industrie. Het was ook de enige plaats in de Westelijke Hooglanden met een steenkolenmijn, die verwarming voor de stills leverde en ook de natuurlijke haven, die stoomboten kon ontvangen was zeer belangrijk voor de whisky export. Op zijn hoogtepunt, in de eerste helft van de 19e eeuw, had Campbeltown ca. 30 distilleerderijen, maar door recessies is dit sindsdien behoorlijk teruggelopen.

Uitgebreide informatie

De overgebleven distilleerderijen produceren nog steeds de kenmerkende (vol en diep) en heerlijke single malts, waar de Campbeltown whisky’s in de hoogtijdagen zo beroemd om waren. De Campbeltown maltwhisky hebben door de geringe invloed van het turf een totaal afwijkend smaakcomponent: frisse zilte neus en smaak. Dit komt door de ligging op het schiereiland, de zeenevels van Kintyre bestaan echt en het spreekt vanzelf, dat deze nevels bij het ademen van de vaten worden opgenomen. De Springbank distilleerderij is in 1828 opgericht door Archibald Mitchell en tot op de dag van vandaag is de familie Mitchell nog steeds de eigenaar vande Springbank distilleerderij. De Springbank distilleerderij produceert 3 verschillende malts. De 1e en belangrijkste is Springbank, deze wordt 2,5 keer gedistilleerd. De mout wordt zo’n 6 uur gedroogd boven een vuur van turf, daarna zo’n 24 uur door warme lucht. Het resultaat is een licht turfachtige maltwhisky. De 2e door Springbank geproduceerde maltwhisky is Longrow, genoemd naar een oude distilleerderij, die naast de Springbank distilleerderij was gelegen. Gesloten in 1896 en in de overgebleven warehouses bevinden zich nu de bottellijnen van Springbank. De mout van Longrow wordt voor 100% boven een turfvuur gedroogd en heeft hierdoor een sterkere turfsmaak. Longrow ondergaat ook een klassieke dubbele distillatie. De distillatie van de 3e maltwhisky begon bij Springbank in 1996 onder de naam Hazelburn. Genoemd naar een eveneens sinds 1925 gesloten distilleerderij. De malt van Hazelburn wordt uitsluitend door warme lucht gedroogd en heeft dus bijna geen echte aroma’s van turf. Deze Hazelburn 12 years old Single is de officiële tweede release van de Springbank distilleerderij in Campbeltown. De whisky is triple-distilled, un-chill filtered, geen kleur toegevoegd, unpeated met een prachtige inloed van het sherry hout. Nu reeds zeldzaam.

Proefnotitie

Kleur: rijk amber. Neus: zeer rijke aroma’s met veel invloed van het sherry hout en zoete tonen met aroma’s van chocolade, abrikozen, sinaasappel marmelade, hazelnoten en marsepijn. Smaak: fraaie balans, elegant met moutige tonen, fruitig met lichte tonen van het hout, vijgen en noten. De lange afdronk is rond met terugkerende fruitige zoetige aroma’s van het fruit en tonen van het sherry hout.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop