Hazelburn 12 jaar

Hazelburn 12 jaar

Hazelburn 12 Mull of Kintyre is een langgerekt uitsteeksel ten zuidwesten van Schotland, zo’n drie uur rijden van Glasgow, en lijkt bijna op een eiland. Mull komt uit het Keltisch en betekent Kaap. In de hiel van de Mull of Kintyre ligt Campbeltown, het kleinste whiskygebied van Schotland. Het is de enige stad op de Mull of Kintyre, met een haven aan de inham, Campbeltown Loch genaamd. Vroeger was Kintyre met een overvloed aan lokale gerst en turf een paradijs voor illegale stokers, het werd dan ook een van de eerste centra van de whisky industrie. Het was ook de enige plaats in de Westelijke Hooglanden met een steenkolenmijn, die verwarming voor de stills leverde en ook de natuurlijke haven, die stoomboten kon ontvangen was zeer belangrijk voor de whisky export. Op zijn hoogtepunt, in de eerste helft van de 19e eeuw, had Campbeltown ca. 30 distilleerderijen, maar door recessies is dit sindsdien behoorlijk teruggelopen.

Uitgebreide informatie

De overgebleven distilleerderijen produceren nog steeds de kenmerkende (vol en diep) en heerlijke single malts, waar de Campbeltown whisky’s in de hoogtijdagen zo beroemd om waren. De Campbeltown maltwhisky hebben door de geringe invloed van het turf een totaal afwijkend smaakcomponent: frisse zilte neus en smaak. Dit komt door de ligging op het schiereiland, de zeenevels van Kintyre bestaan echt en het spreekt vanzelf, dat deze nevels bij het ademen van de vaten worden opgenomen. De Springbank distilleerderij is in 1828 opgericht door Archibald Mitchell en tot op de dag van vandaag is de familie Mitchell nog steeds de eigenaar vande Springbank distilleerderij. De Springbank distilleerderij produceert 3 verschillende malts. De 1e en belangrijkste is Springbank, deze wordt 2,5 keer gedistilleerd. De mout wordt zo’n 6 uur gedroogd boven een vuur van turf, daarna zo’n 24 uur door warme lucht. Het resultaat is een licht turfachtige maltwhisky. De 2e door Springbank geproduceerde maltwhisky is Longrow, genoemd naar een oude distilleerderij, die naast de Springbank distilleerderij was gelegen. Gesloten in 1896 en in de overgebleven warehouses bevinden zich nu de bottellijnen van Springbank. De mout van Longrow wordt voor 100% boven een turfvuur gedroogd en heeft hierdoor een sterkere turfsmaak. Longrow ondergaat ook een klassieke dubbele distillatie. De distillatie van de 3e maltwhisky begon bij Springbank in 1996 onder de naam Hazelburn. Genoemd naar een eveneens sinds 1925 gesloten distilleerderij. De malt van Hazelburn wordt uitsluitend door warme lucht gedroogd en heeft dus bijna geen echte aroma’s van turf. Deze Hazelburn 12 years old Single is de officiële tweede release van de Springbank distilleerderij in Campbeltown. De whisky is triple-distilled, un-chill filtered, geen kleur toegevoegd, unpeated met een prachtige inloed van het sherry hout. Nu reeds zeldzaam.

Proefnotitie

Kleur: rijk amber. Neus: zeer rijke aroma’s met veel invloed van het sherry hout en zoete tonen met aroma’s van chocolade, abrikozen, sinaasappel marmelade, hazelnoten en marsepijn. Smaak: fraaie balans, elegant met moutige tonen, fruitig met lichte tonen van het hout, vijgen en noten. De lange afdronk is rond met terugkerende fruitige zoetige aroma’s van het fruit en tonen van het sherry hout.

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.