Glenturret Peated

Glenturret Peated

The Glenturret Distillery is de oudste werkende distilleerderij in Schotland. In het jaar 1775 werd de eerste, toen nog illegale, distilleerderij, genaamd Hosh Distillery, gebouwd in een afgelegen vallei in de buurt van Crieff. In 1875 wordt de naam veranderd in Glenturret. Deze kleine distilleerderij en zijn whisky vormt het hart van “The Famous Grouse”, één van de populairste blends ter wereld.

Glenturret is niet alleen de oudste distilleerderij maar ook één, waar het gevoel voor vakmanschap nog niet verloren is gegaan. De “mashtun” wordt volledig handmatig bediend, tot aan het roeren van de mash en het afvoeren van de draf. Iets wat ondenkbaar is in een meer moderne distilleerderij. De productie capaciteit is dan ook zeer klein.

“The 5 men of Glenturret” produceren jaarlijks 150.000 liter pure alcohol. In deze moderne tijd is dat bijna niets. Een beetje moderne distilleerderij produceert vele miljoenen liters per jaar. Glenturret doet het echter liever op de “traditionele” manier. Whisky wordt het beste gemaakt in kleine hoeveelheden door mensen, niet door machines. Deze 5 mensen maken gebruik van hun ambachtelijke kennis, ervaring en oordeel, die ze over vele jaren en generaties hebben opgedaan om deze whisky met hart en ziel te produceren.

“The 5 men of Glenturret” drukken niet op knoppen en werken niet door een klik op een muis. Hun werk is een ambacht dat whisky van de hoogste kwaliteit oplevert. Kleine batches die ook de nodige variëteit opleveren ten opzichte van de standaard die komt met massaproductie. The Glenturret wordt gemaakt met liefde en passie. De kwaliteit van de lichte, limoen-gouden whisky met de delicate smaken van sinaasappelschil en vanille, zingt in het glas. Dus echt “By Hand and by Heart”.

De Peated Edition geeft een stevige rookgeur van de boven een turfvuur gedroogde gerst. Een smaak die verwant is aan de whisky die de distilleerderij aan het begin van haar bestaan in de 18de eeuw produceerde.

Kleur: Mooie, warme koperen gloed.
Neus: Warme tonen en vers gebakken brownies.
Smaak: Zoete en rokerige smaak.
Afdronk: Blijvend zachte turf..

Opgericht: 1775
Gebied: Southern Highlands
Eigenaar: Highland Distillers
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 43%
Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.