Glenturret Peated

Glenturret Peated

The Glenturret Distillery is de oudste werkende distilleerderij in Schotland. In het jaar 1775 werd de eerste, toen nog illegale, distilleerderij, genaamd Hosh Distillery, gebouwd in een afgelegen vallei in de buurt van Crieff. In 1875 wordt de naam veranderd in Glenturret. Deze kleine distilleerderij en zijn whisky vormt het hart van “The Famous Grouse”, één van de populairste blends ter wereld.

Glenturret is niet alleen de oudste distilleerderij maar ook één, waar het gevoel voor vakmanschap nog niet verloren is gegaan. De “mashtun” wordt volledig handmatig bediend, tot aan het roeren van de mash en het afvoeren van de draf. Iets wat ondenkbaar is in een meer moderne distilleerderij. De productie capaciteit is dan ook zeer klein.

“The 5 men of Glenturret” produceren jaarlijks 150.000 liter pure alcohol. In deze moderne tijd is dat bijna niets. Een beetje moderne distilleerderij produceert vele miljoenen liters per jaar. Glenturret doet het echter liever op de “traditionele” manier. Whisky wordt het beste gemaakt in kleine hoeveelheden door mensen, niet door machines. Deze 5 mensen maken gebruik van hun ambachtelijke kennis, ervaring en oordeel, die ze over vele jaren en generaties hebben opgedaan om deze whisky met hart en ziel te produceren.

“The 5 men of Glenturret” drukken niet op knoppen en werken niet door een klik op een muis. Hun werk is een ambacht dat whisky van de hoogste kwaliteit oplevert. Kleine batches die ook de nodige variëteit opleveren ten opzichte van de standaard die komt met massaproductie. The Glenturret wordt gemaakt met liefde en passie. De kwaliteit van de lichte, limoen-gouden whisky met de delicate smaken van sinaasappelschil en vanille, zingt in het glas. Dus echt “By Hand and by Heart”.

De Peated Edition geeft een stevige rookgeur van de boven een turfvuur gedroogde gerst. Een smaak die verwant is aan de whisky die de distilleerderij aan het begin van haar bestaan in de 18de eeuw produceerde.

Kleur: Mooie, warme koperen gloed.
Neus: Warme tonen en vers gebakken brownies.
Smaak: Zoete en rokerige smaak.
Afdronk: Blijvend zachte turf..

Opgericht: 1775
Gebied: Southern Highlands
Eigenaar: Highland Distillers
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 43%