GlenAllachie 12 jaar

GlenAllachie 12 jaar

GlenAllachie

GlenAllachie is een
Schotse Malt Whisky Distillery gelegen te Aberlour in de Speyside regio welke in 1967 is opgericht. De succesvolle whisky-ondernemer Billy Walker nam in juli 2017 de toen nog vrij onbekende GlenAllachie Distillery over van Pernod Ricard, inclusief de voorraden. De distilleerderij vlakbij Aberlour in de Speyside regio maakte tot dan toe vrij grote hoeveelheden whisky, die werd gebruikt als onderdeel van verschillende blends van Chivas Brothers.

En daar wilden Walker en zijn ervaren partners Graham Stevenson en Trisha Savage verandering in brengen. Zij wilden zelf single malt whisky’s gaan bottelen en produceren, en zo een eigen onafhankelijke, uitzonderlijke whiskyonderneming opbouwen. Bij elkaar hebben de drie eigenaren meer dan honderd jaar ervaring in de whisky-industrie. Zowel de 73-jarige Walker – onder meer voormalig Master Distiller en eigenaar van The BenRiach Company – als zijn partners Savage en Stevenson zijn de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. Maar ze wilden niet van ophouden weten en startten met GlenAllachie een mooi nieuw whisky avontuur in de Speyside-regio.
Vrij vertaald betekent GlenAllachie ‘vallei van stenen’. De jonge en moderne GlenAllachie Distillery ligt op een groot terrein van twintig acre, midden in de Speyside regio direct aan de voet van Ben Rinnis. Het riviertje dat van deze beroemde Schotse berg afstroomt voorziet de distilleerderij van het benodigde water.
De core range bestaat uit een 10 jaar oude cask strength botteling en 12-, 18- en 25-jaar oude single malt whisky’s. Het relatief jonge GlenAllachie heeft daarmee gelijk een volwassen range met een hoge kwaliteit. En er zit nog veel meer in het vat en er zullen periodiek single cask bottelingen gelanceerd worden! De verwachting is dan ook dat het merk de komende jaren in Nederland en daarbuiten nog sterk gaat groeien.

Proefnotitie van de GlenAllachie 12 jaar:

Kleur: Gepolijst Brons.
Neus: Butterscotch en honing spelen de hoofdrol, met rozijnen en mokka op de achtergrond.
Smaak: Speels samenspel van honing, marsepein en bananen, met tonen van butterscotch, lichte kruidigheid en een delicate hint van mokka.
Afdronk: Medium, lang aanhoudend en verwarmend.

GLENALLACHIE DISTILLERY

GlenAllachie

Opgericht: 1967
Gebied: Speyside
Eigenaar: The GlenAllachie Distillers Co Limited
Uitrusting: 2 wash stills, 2 spirit stills