Glen Moray, 10 jaar Chardonnay Cask

Glen Moray, 10 jaar Chardonnay Cask

glen moray 10 chardonnay  Glen Moray ligt in een bocht aan de rivier de Lossie, ten westen van het plaatsje Elgin.    De distilleerderij ligt in de schaduw van de heuvels van de Gallow Crook Hill. Op deze  heuvel werden misdadigers vroeger opgehangen. De naam Glen Moray komt uit het  Gaelic en betekent “Dal van The O’Moray”. Dit gebied is bekend om de uitstekende  kwaliteit gerst en om het uitzonderlijk goede klimaat. Op het etiket staat nog steeds een  oud gezegde: “The Laich O’Moray has forty days more summer than any other part of  Schotland”. Deze nieuwe 10 years old Glen Moray heeft zijn volledige rijping op  chardonnay vaten verkregen.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij is in 1815 opgericht als bierbrouwerij en in 1897 omgebouwd tot distilleerderij. De oude gebouwen van de bierbrouwerij werden tijdens de verbouwing voor een groot deel intact gehouden. Helaas sloot de distilleerderij al in 1910 de deuren en in 1912 werd ze twee keer geopend en daarna weer gesloten. Na vele sluitingen en overnames werd de distilleerderij na een grondige verbouwing in 1958 door de nieuwe eigenaar Glenmorangie weer geopend. In 1960 werden er twee grote graansilo’s gebouwd. Deze silo’s zijn nu voor een groot deel het buitenaanzicht van de distilleerderij. Bij Glen Moray binnen, lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan. De distilleerderij doet denken aan een Highland boerderij met de gebouwen rond de binnenplaats. In de distilleerderij van Glen Moray staan twee washstills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. De vijf washbacks zijn van roestvrij staal. Voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk refill-bourbonvaten o.a. van Makers Mark en Heaven Hill Bourbon whiskey. Tegenwoordig experimenteert men, net zoals bij de moedermaatschappij Glenmorangie, ook met wijnvaten voor de wood finish. Het brouwwater komt uit de rivier de Lossie, die zijn oorsprong vindt in de Mannoch Hills. Het koelwater komt voor een gedeelte uit de Lossie en men gebruikt ook grondwater.

Proefnotitie

Kleur: helder geel. Neus: fris met tonen van appels, perendrups, verse limoen merengue taart en bubblegum, dan komen aroma’s van kaneel suiker en boter naar boven. Smaak: elegant en zacht met nootachtige vanille tonen, licht kruidig (zachte kaneel) en bloemig met tonen van grapefruit. De afdronk is gemiddeld lang met tonen van vanille en terugkerende fruit aroma’s.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop