Frysk Hynder 0,1 ltr.

Frysk Hynder 0,1 ltr.

Frysk Hynder 0,1 De kleinste bierbrouwer – Us Heit – van Nederland heeft whisky-liefhebbers opgewonden met een single malt van Friese bodem. Daar stillman Aart van der Linde niet meer dan 77 flessen per dag wil produceren is de Frisian Single malt ook een hebbe-ding geworden. Naast het brouwen van speciaalbieren wordt in het Bolswardse familiebedrijf van Aart en Marianne van der Linde whisky gestookt. Puur uit ambachtelijk plezier en omdat het een uitdaging was de eerste Nederlandse whisky te distilleren. Uit geselecteerde mout en voor whiskybereiding gekweekte gistcultuur wordt “whiskybier” gebrouwen waaruit in een distilleerketel whisky gestookt wordt. De whisky condenseert in een refluxkolom die ingesteld is op tweevoudig distilleren. In de Bolswardse whiskybereiding wordt natuurzuiver water uit de 250 meter diepe Friese ijstijdbron in Spannenburg gebruikt. De in de “Us Heit Distillery” gestookte whisky is een oprechte, “bjusterbaarlike Bolswardse single malt whisky” die met de ondertitel “Frysk Hynder, golden spirit of Frisia” verwijst naar het adellijke Friese paard met overeenkomstige uitzonderlijke eigenschappen. Deze Red Wine cask botteling (vatnummer 152) is gestookt op 11 december 2008 en gebotteld op 3 februari 2012.

Uitgebreide informatie

De smaak van de whisky in het distillatieproces wordt gestuurd door beproefde verhoudingen tussen voorloop, naloop en terugloop. De gerst wordt op ecologische wijze in Nederland geteeld. De geproduceerde whisky ondergaat een jarenlange kwaliteitsverbeterende lagering in voor dit doel uitgezochte, reeds meermalen gebruikte, eikenhouten sherry-, cognac-, wijn- en refillvaten. De whisky wordt daarna ongemengd (unblended) en zonder diepkoeling en filtratie rechtstreeks uit de lagervaten afgevuld, waardoor het in het stook- en lagerproces verkregen waardevolle whisky aroma behouden blijft. Bij koud serveren kan hierdoor de helderheid wat verminderen. In 2002 zijn de eerste batches whisky gestookt en op vat gelagerd. Deze botteling (batch) heeft gerijpt op een rode wijn vat uit de Bordeaux, fust nr. 153. Na ruim drie jaar rijpen in gebruikte eiken houten vaten is het moment aangebroken om de whisky te proeven. Er zijn zo’n tienduizend flessen Friese whisky beschikbaar. De volgende voorraad ligt al te rijpen. De whisky wordt op de Schotse manier gemaakt. Dat wil zeggen dat de drank twee destillaties ondergaat en vervolgens drie jaar in gebruikte vaten wordt opgeslagen.

Proefnotitie

Kleur: amber. Neus: aangename zoetige tonen van de wijn met aroma’s van honing en mout en tonen van vanille en iets citrus. Smaak: fruitige aroma’s met zoetige tonen van toffee en licht vanille van het hout, met een klein pepertje. De niet al te lange afdronk is goed in balans en zacht, met terugkerende fruitige tonen met aroma’s van de rode wijn.