Blair Athol 1997

Blair Athol 1997

Blair Athol 97 De distilleerderij Blair Athol is gelegen aan de rand van het centrum van de plaats Pitlochry. De naam Blair Athol komt uit het Gaelic. Blair betekent, “het vlakke land in de vallei” en Athol is “de naam van de ongeving”. Even verderop ten noordwesten van de distilleerderij ligt de plaats met dezelfde naam Blair Atholl, met dubbel L. Hier staat het kasteel Blair Castle. De plaats en het kasteel zullen zonder twijfel met de naam van de distilleerderij te maken hebben. Het juiste tijdstip van oprichting is niet bekend maar in de 18e eeuw werd er door de plaatselijke boeren reeds gedistilleerd. Vlakbij de plek waar de huidige distilleerderij staat, werd er volgens een oud teruggevonden document een distilleerderij gebouwd in het jaar 1798. De eigenaren John Stewart en Robert Robertson noemden de distilleerderij Aldour, naar de Aldour Burn een beekje dat langs de huidige distillleerderij stroomt. Deze 15 jaar oude Blair Athol uit de Connoisseurs Choice van Gordon & MacPhail heeft gerijpt op een refill sherry vaten. De whisky heeft een natural colour en is non chill filtered.

Uitgebreide informatie

Na een weinig succesvolle start werd de distilleerderij in 1823 door John Robertson overgenomen en er werd na een verbouwing in het jaar 1827 weer bij Blair Athol gedistilleerd. Na diverse sluitingen en overnames werd Blair Athol in 1932 overgenomen door Arthur Bell uit Perth en weer geopend in het jaar 1949. De distilleerderij werd geheel gerestaureerd en men ging weer produceren. In het jaar 1970 werd het aantal stills verdubbeld. Er staan nu in het stillhouse van Blair Athol vier stills. Twee wash stills en twee spirit stills. Deze worden met stoom verwarmd. Voor de vergisting gebruikt men acht washbacks, die van roestvrij staal gemaakt zijn. Voor het rijpen van de spirit worden bourbon-, sherry en ook refill vaten gebruikt. De turf die men voor het eesten van de mout gebruikt komt van de Orkney eilanden. Het water komt uit de Aldour Burn, deze naam is een verbastering van Allt Dour Burn, en betekent “stroom van de otter”. De otter is dan ook het beeldmerk op het etiket, dat U.D.V. gebruikt voor de malt die men op de markt brengt. De Aldour burn komt vanuit het meer Loch a’Choire, dat ligt op de helling van de nabijgelegen berg Ben Vrackie. De Aldour burn stroomt midden tussen de warehouses en de distilleerderij door en men gebruikt het water zowel als brouwwater als ook voor koeling van de condensors. De Aldour burn gaat weer over in de rivier de Tummel, en deze rivier mondt weer uit in de rivier de Tay. Zo’n 95% van de productie van Blair Athol wordt voor het maken van blended whisky gebruikt. De overige 5% wordt als maltwhisky gebotteld.

Proefnotitie

Kleur: bleek amber. Neus: heel fris met  tonen van citrus fruit (lemon en lime) met lichte aardse kruidigheid van peper en cederhout. Smaak: volle aroma’s van het citrusfruit en lichte tonen van houtskool, kruiden en subtiele rokerigheid. Iets drogende, op tonen van eikenhout zich ontwikkelende kruidigheid. De afdronk is elegant en mooi in balans, licht en zuiver met fijne kruidigheid en donkere chocolade tonen.