Benromach Peat Smoke

Benromach Peat Smoke

Benromach Peat Smoke

Benromach Peat Smoke

De distilleerderij in Forres is sinds 1993 eigendom van onafhankelijk bottelaar Gordon & Macphail.

De rijping vindt hoofdzakelijk plaats op refill en bourbon vaten. De whisky laat men op de distilleerderij rijpen.

De Benromach Peat Smoke wordt maar in kleine batches geproduceerd waarbij elke batch een ander turfgehalte kan hebben. Deze batch werd in 2010 gebotteld en in 2022 gedistilleerd en is dus 12 jaar oud. Het fenolgehalte is bij deze laatste batch iets omlaag gebracht van 47 ppm naar 35 ppm. De rijping vond uitsluitend plaats op first-fill bourbon barrels. Deze Peat Smoke van Benromach blijft een uitdagende en intense dram, de stevige rooktonen zijn geweldig in balans met de fruitigheid en het Speysidekarakter.

Proefnotities Benromach peat smoke.

Kleur: helder strogeel.
Neus: delicate turfrook krijgt gezelschap van aroma’s van zoete vanille, honing, fruitigheid van abrikoos en limoen, gesuikerde amandelen en een subtiel accent van tabak.
Smaak: duidelijke tonen van turfrook met heel veel fruitigheid, tonen van rijpe aardbeien, sinaasappel, peer, appelcompote en grapefruit komen voorbij. Aanvullende smaken komen van gemalen zwarte peper, cacaopoeder en hints van anijs en sigarenrook.
Afdronk: De lange en krachtige afdronk heeft een uitstekende balans tussen fruitige en rokerige tonen.


BENROMACH DISTILLERYBenromach Peat Smoke

Opgericht: 1898
Gebied: Speyside
Eigenaar: Gordon & MacPhail
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 46%