Arran Machrie Moor Cask Strenght 58,4%

Arran Machrie Moor Cask Strenght 58,4%

Arran

Dit is een limited release van geturfde Arran met de naam Machrie Moor. Machrie Moor is de naam van een stormachtig en mysterieus veenmoeras aan de westkust van het eiland Arran. Het kale, golvende landschap is bezaaid met steencirkels en menhirs uit het Bronstijdperk. Een van de cirkels staat bekend als Fingal’s Cauldron Seat, in deze cirkel staat een steen met een uitgehouwen gat. Volgens de legende gebruikte de reusachtige krijger Fingal deze steen om zijn favoriete hond Bran aan te lijnen. Het is Bran die op het etiket te zien is. Deze geturfde Arran  weerspiegelt het karakter van het robuuste en ruige landschap. Er zijn 12.000 flessen gebotteld. De whisky is gebotteld op 58,4% en is non chill filtered en uncoloured.

Uitgebreide informatie

Arran heeft een lange geschiedenis en de whisky die hier vandaan kwam, had altijd een goede reputatie. In 1837 werd de laatste nog werkzame distilleerderij op het eiland Arran gesloten en de familie Currie richtte in 1994 de Isle of Arran Distillers op. De distilleerderij werd in Lochranza, op de noordwestpunt van het eiland niet ver van de plek waar de oude distilleerderij gestaan heeft, gebouwd. De combinatie van de frisse berglucht, een zilte zeebries en de warme golfstroom zijn perfect gebleken voor de rijping van de malts. Daar de new spirit ten minste drie jaar moet rijpen voor het verkocht mag worden, heeft Harrie Currie bij de distilleerderij een mooi restaurant en winkel, waar alles van de distilleerderij te koop is gebouwd, om toch de nodige inkomsten te verkrijgen. Het restaurant staat op de lijst van de top 100 restaurants van Schotland. Als oud manager-directeur van Chivas Regal was deze marketing strategie geen probleem voor hem. Er staan bij Arran nu drie kilns met daarop pagoda heads, er staan één wash- en één spirit still, die met stoom verhit worden. De vier washbacks zijn van Douglas pine gemaakt. De new spirit rijpt op refill sherry- en bourbon vaten. De omgeving van de schone zee- en de berglucht zorgen voor een perfect klimaat in het warehouse. De vier washbacks zijn van Douglas pine gemaakt. Het water dat men gebruikt voor het mouten, loopt dwars door de distilleerderij. Er loopt nl. een watervalletje langs de rotsen in de ontvangstruimte. Het water komt uit een meer, Loch na Davie geheten, gelegen in de bergen achter de distilleerderij en stroomt naar beneden via een beekje de Glen Eason Blorach, wat ” vallei van de kleine waterval” betekent, over de granieten rotsen zo uit de heuvels en is ook turfhoudend. Het koelwater wordt gekoeld in een vijver achter het stillhouse.

Proefnotitie

Kleur: goudgeel. Neus: fris en levendig met duidelijke vanilletonen van de bourbonvaten. Daarna tonen van tropisch fruit, zoals ananas, perzik en zeer duidelijke kokos. De rokerige turftonen blijven wat op de achtergrond en geven meer complexiteit. Smaak: in de aanzet veel frisse tonen van citrusfruit, aangevuld met een rijke kruidigheid en wat turfrook, die wederom enigszins op de achtergrond blijft. Een paar druppels water brengen de rokerige tonen veel duidelijker naar voren, evenals tonen van honing en vanille. In de frisse afdronk zijn de rokerigheid en vanilletonen mooi in balans.