Aberfeldy 21 jaar

Aberfeldy 21 jaar

Aberfeldy 21 Aberfeldy – 21 Years Old – Highland – Distilleerderij zelf

De distilleerderij van Aberfeldy, eigendom van John Dewar’s & Sons Ltd. ligt ten noordoosten van de plaats met dezelfde naam in de zuidelijke Highlands. De rivier de Tay stroomt langs de distilleerderij. De naam Aberfeldy is uit het Gealic afkomstig en betekent “uit de mond van de Poldi Burns”. Om verzekerd te zijn van goede malt whisky voor hun bekende John Dewar’s blended whisky, kocht de uit Perth afkomstige drankenhandelaar John Dewar’s een stuk land van de Marquis of Breadelbane. Hij bouwde in 1898, zo’n 4 kilometer van de boerderij waar hij geboren was, de distilleerderij met de naam Aberfeldy. John’s zoon Tommy, die reeds in1885 in de zaak kwam, was het zakelijk brein van de firma. Door zijn wereldreizen en contacten die daaruit voortvloeiden, werd Dewar’s de best verkochte blend in de Verenigde Saten en de vijfde best verkochte in de wereld. In 1923 had de firma John Dewar’s ook de distilleerderijen Glen Ord, Parkmore, Benrinnes en Aultmore in haar bezit. Na diverse samenwerkingen en fusies kocht Bacardi Martini in 1997 John Dewar’s & Sons Ltd

Uitgebreide informatie

De distilleerderij was in 1960 eerst nog verbouwd, toen werden de stills vernieuwd en ook de toevoer van de kolen onder de stills werd gemechaniseerd. Daarna werd in 1972 en 1973 een totaal nieuw stillhouse gebouwd en werden er twee nieuwe stills bijgeplaatst. De moutvloeren weren verwijderd en in de malt kiln plaatste men een pott ale indamper, om het residu dat overblijft na de eerste distillatie in de stills in te dampen en te verwerken tot veevoer. De twee wash stills en twee spirit stills worden tegenwoordig op stoom gestookt. De acht washbacks zijn van larikshout vervaardigd. Men gebruikt voor de rijping van de malt bijna uitsluitend refills, maar ook wel sherry-en bourbon vaten. Het water dat, zowel wordt gebruikt voor de bereiding van de whisky als voor het koelwater, komt via een pijpleiding uit de Pitillie Burn waterbron. Deze waterbron werd al decennia geleden gebruikt door de vele clandestiene whisky stokerijen. De malt wordt sinds 1997 niet in het warehouse van de distilleerderij gerijpt, maar in de grote warehouse gebouwen bij de stad Glasgow. Daar worden nog meerdere malts van andere distilleerderijen vermengd in de blends. De productie is praktisch geheel bestemd voor de blended whisky Dewar’s White Label.

Proefnotitie

Kleur: diep goud met heldere gele tinten. Neus: aangename aroma’s van heide en honing met zachte tonen van fruit (sinaasappels, lemon), vanille en gebrand hout. Smaak: aangenaam, krachtig met prachtige zachte aroma’s van Sevilla sinaasappels en vanille, karamel met aangename likeurachtige tonen. De afdronk is lang, warm, kruidig met tonen van vanille, fruit en mooie tonen van het hout. Een heerlijke after dinner whisky.

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop