Amrut Fusion

Amrut Fusion

Amrut fusion

Amrut Fusion is een whisky waarin twee hele Amrut fusionverschillende culturen samenkomen, namelijk die van India en Schotland. De Schotse en de Indiase gerst worden na de rijping op oude en nieuwe eiken vaten, samengevoegd en mogen daarna nog een lange tijd in Bourbon vaten liggen. De geur van hout, vanille en donker fruit vind je ook terug in de smaak. Hierin komt een een vleugje van mokka voorbij maar zeker niet te ontkennen is de eikige, rijke en zachte turf met tonen van pure chocolade en koffie. De afdronk is een mix waarin alle smaken nog eens voorbij komen met pittige toon. Deze whisky heeft een alcohol percentage van 50% en is geproduceerd door Amrut in de stad Bengaluru in India.

Geroemd door Jim Murray in zijn Whiskey Bible, eindigde deze whisky uit India op de derde plaats.

Het rijpingsproces versneld enorm, door het bijzondere klimaat in India (zeer koude winters en verschrikkelijk warme zomers). Meer dan eenderde van het totaal aantal liters verdampt hier (Angels shares), een enorme hoeveelheid, vergeleken met het gemiddelde verlies in Schotland van 3%. Tijdens blindproeverijen werd deze maltwhisky door kenners vergeleken met de kwaliteit van een 10 jaar oude Speyside maltwhisky. Amrut is een single maltwhisky met veel fruit, kruidig, aroma’s van chocolade.
Proefnotities Amrut Fusion.Amrut fusion

Begint met  een stevig rokerige toon. In een wolk gehulde gerstsuiker. Rokerig, sherry in de achtergrond, vanille custard, dan fruitig met een hint van chocolade fudge. Een kruidige afdronk, zeer complex.

De proefnotities zijn geschreven door Hans Offringa