Amrut

Amrut

Amrut

De whisky’s uit India werden tot voor kort nog steeds op basis van suikerriet gedistilleerd met als resultaat een product met een zeer twijfelachtige kwaliteit. Daar is echter sinds de komst van een “echte” whisky uit India nu verandering ingekomen. De Amrut distilleerderij brengt een whisky op markt, gemaakt van in India gekweekt graan afkomstig van de voet van de Himalaya in de noordelijke provincies Punjab en Rajasthan en de rijping geschiedt op Amerikaanse eikenhouten vaten in Bangalore.

Uitgebreide informatie

Het rijpingsproces versneld enorm, door het bijzondere klimaat in India (zeer koude winters en verschrikkelijk warme zomers). Meer dan eenderde van het totaal aantal liters verdampt hier (Angels shares), een enorme hoeveelheid, vergeleken met het gemiddelde verlies in Schotland van 3%. Tijdens blindproeverijen werd deze maltwhisky door kenners vergeleken met de kwaliteit van een 10 jaar oude Speyside maltwhisky. Amrut is een single maltwhisky met veel fruit, kruidig, aroma’s van chocolade. Amrut managing director Neelakanta Rao Jagdale verwacht met de verkoop van de whisky bij meer dan 460 Indiase restaurants in Glasgow een begin te maken op deze traditionele Schotse whiskymarkt en daarna een landelijke distributie bij de ongeveer 28.000 “Indian Curry houses” in Engeland en hoopt op hetzelfde succes als de biermerken Cobra en Kingfisher uit India, die zeer succesvol op de Britse markt geïntroduceerd zijn.

Proefnotitie

Kleur: licht gouden kleur. Neus: rijp fruit aroma’s met tonen van vanille en hout, iets kruidig, geroosterde noten en dan komen door de tonen van de vanille de tonen van het hout meer naar boven. Smaak: zoetige complexe aroma’s  mooi in balans met tonen van vanille en lichte kruidigheid. De afdronk is lang en subtiel met fraai terugkerende aroma’s van het hout en het vanille met zachte tonen van sinaasappel.