De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. Oorspronkelijk waren hier twee distilleerderijen en waarschijnlijk werd er al voor die tijd illegaal gestookt. In die tijd verdienden de keuterboertjes en vissers er geld bij met het clandestien stoken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Lagavulin ligt aan een baai in Port Ellen, waar zich ook de beroemde ruïne van Dunyveg Castle bevindt.
Uitgebreide informatie
De naam Lagavulin komt uit het Gaelic van “Laggan Mhouillin” en betekent ” Het ondiepe dal waar de molen staat”. De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky.
Proefnotitie
Kleur: licht goud. Neus: eerst tonen van lijnzaadolie, azijn en geurige houtrook. Later bijenwas, afgestreken lucifers en rijp fruit, tevens tonen van teer, chocola en komijn. Toevoegen van water geeft meer tonen van turfrook en olie. Smaak: Zoete aanzet met vooral tonen van turfrook, houtskool, anijs en rode bessen. Later meer kruidigheid met tonen van anijs, venkel en peper. De afdronk is lang en verwarmend met terugkerende tonen van turfrook. Deze klassieke cask strength geeft mooi de smaak van rijke en vettte geturfde Islay maltwhisky weer.