Ardbeg 19

Ardbeg 19 "Traigh Bhan"

De Ardbeg distilleerderij staat op het eiland Islay en heeft in de loop der jaren een cult-status verworven. Wie lid is van het Ardbeg Committee heeft de mogenlijkheid om speciale gelimiteerde bottelingen te kopen.

De naam Ardbeg komt uit het Gaelic en zou genoemd zijn naar een klein dorp in het verre verleden en betekent “small headland”

Ardbeg heeft de  19-jarige single malt “Traigh Bhan” uitgebracht, zijn eerste permanente(!) whisky mét leeftijdsaanduiding die in bijna 20 jaar wordt uitgebracht!

Vernoemd naar Islay’s Traigh Bhan-strand, lokaal bekend als de Singing Sands, zal de whisky beschikbaar zijn in een beperkte hoeveelheid die op jaarbasis wordt geproduceerd. Gerijpt in Amerikaans eiken en ex-oloroso Sherry vaten alvorens te worden gebotteld op 46,2% alc. Ardbeg Traigh Bhan’s 2019 heeft ‘intense en ruige’ tonen van ‘gerookte chili chocolade en paprika’ met ‘golven van geroosterde eik en geroosterde thee bladeren ‘in de mond.

Het recept van de whisky verandert met elke batch, waardoor ‘subtiele verschillen’ tussen toekomstige uitgaven zal ontstaan. Elk jaar komt er in September een nieuwe batch uit. Elke batch Ardbeg Traigh Bhan zal een unieke code op de doos en fles hebben, waarmee drinkers de website van de distilleerderij kunnen bezoeken om meer te weten te komen over het ‘verhaal’ van de betreffende whisky.

Proefnotities Ardbeg 19 jaar.

Licht goud. Intens rokerig fruit; de turfrook vervliegt met pittige citroen en warme, romige cappucino. De afdronk gaat maar door, met rook, anijs en amandelen.

Aroma: zachte rimpelingen van rokerige ananas, zure room en houtrook zorgen voor een onweerstaanbare neus. Nieuw geschaafd eikenhout en soepel donker leer zingen voor je ziel terwijl zoete toffee en zoethout je intrekken.

Een scheutje water geeft een golf onverwachte tonen vrij. Geslagen vuursteen, kruidenpijnboomhars en koolteer bruisen naar citrusachtige limoensorbet en subtiele, maar zoete vanillekaastaart.

Smaak: De turfachtige kracht van deze verleidelijke drank valt niet te ontkennen, omdat het je gehemelte in zijn rokerige diepten dompelt. Een intens zout gevoel in de mond zweeft in zoetzure tonen van gerookte chilichocolade en paprika. Golven van geroosterde eik en geroosterde theebladeren komen tevoorschijn voordat ze verdwijnen om verse pepermuntfondant en gezouten witte chocolade te onthullen.

Finish: stevige maar zachte, kalmerende houtrook mond uit in een lange, aanhoudende afwerking – resonerend tot ver buiten het glas…

ARDBEG DISTILLERY

Opgericht: 1815
Gebied: Islay
Eigenaar: Louis Vuitton Moët & Hennesy
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 46,2%

Marieke Bult-Steenstra
Marieke Bult-Steenstra
17/03/2022
Prachtige slijterij, tot de nok toe gevuld met alcoholische dranken in mooie flessen.
Henk-Martijn Schuldink
Henk-Martijn Schuldink
23/01/2022
Leuke winkel met kundig whisky advies. Let wel, hier betaal je dan ook voor. 10% bovenop de gemiddelde prijs voor een fles. Kwaliteit mag wat kosten nietwaar.
Marcel
Marcel
19/01/2022
Mooie winkel, vriendelijk personeel en goede informatie over de dranken, aanrader, lekkere whisky gescoord, 😃
Berthil Van Tebberen
Berthil Van Tebberen
19/12/2021
Mensen met verstand van zaken. En ze pakken je cadeau erg mooi en feestelijk in. Een genot om eens rond te kijken. Voor mij de beste slijterij van Nederland
Willem Snoeijer
Willem Snoeijer
20/10/2021
Leuke winkel veel keuze hebben ze
Harjan Knol
Harjan Knol
17/10/2021
Ik ga er toch wel regelmatig even naar binnen ,maar ik kom er nooit uit met lege handen. Het is gewoon een een winkel waar je echt blij van wordt. Je krijgt altijd een vriendelijk ontvangs en als je iets speciaals zoekt krijg je zeker iets waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht. Als je de winkel binnen komt kijk je je ogen uit ,het staat er vol van de kelder tot aan het plafond
Rob Vos
Rob Vos
18/09/2021
Slijterij Bartels heeft veel keuze en een groot assortiment met vele bijzondere soorten wijn, whiskey's, Rum en andere soorten spraakwater. Daarnaast is het ook nog eens een gezellige authentieke winkel. En vergeet niet de authentieke wijnkelder. Zeker de moeite waard van het bezoeken en dan met iets lekkers naar huis af te reizen. En de hond mag altijd mee naar binnen. Vriendelijke en sociale bediening die graag met je meedenkt.