Ardbeg 19

Ardbeg 19 "Traigh Bhan"

De Ardbeg distilleerderij staat op het eiland Islay en heeft in de loop der jaren een cult-status verworven. Wie lid is van het Ardbeg Committee heeft de mogenlijkheid om speciale gelimiteerde bottelingen te kopen.

De naam Ardbeg komt uit het Gaelic en zou genoemd zijn naar een klein dorp in het verre verleden en betekent “small headland”

Ardbeg heeft de  19-jarige single malt “Traigh Bhan” uitgebracht, zijn eerste permanente(!) whisky mét leeftijdsaanduiding die in bijna 20 jaar wordt uitgebracht!

Vernoemd naar Islay’s Traigh Bhan-strand, lokaal bekend als de Singing Sands, zal de whisky beschikbaar zijn in een beperkte hoeveelheid die op jaarbasis wordt geproduceerd. Gerijpt in Amerikaans eiken en ex-oloroso Sherry vaten alvorens te worden gebotteld op 46,2% alc. Ardbeg Traigh Bhan’s 2019 heeft ‘intense en ruige’ tonen van ‘gerookte chili chocolade en paprika’ met ‘golven van geroosterde eik en geroosterde thee bladeren ‘in de mond.

Het recept van de whisky verandert met elke batch, waardoor ‘subtiele verschillen’ tussen toekomstige uitgaven zal ontstaan. Elk jaar komt er in September een nieuwe batch uit. Elke batch Ardbeg Traigh Bhan zal een unieke code op de doos en fles hebben, waarmee drinkers de website van de distilleerderij kunnen bezoeken om meer te weten te komen over het ‘verhaal’ van de betreffende whisky.

Proefnotities Ardbeg 19 jaar.

Licht goud. Intens rokerig fruit; de turfrook vervliegt met pittige citroen en warme, romige cappucino. De afdronk gaat maar door, met rook, anijs en amandelen.

Aroma: zachte rimpelingen van rokerige ananas, zure room en houtrook zorgen voor een onweerstaanbare neus. Nieuw geschaafd eikenhout en soepel donker leer zingen voor je ziel terwijl zoete toffee en zoethout je intrekken.

Een scheutje water geeft een golf onverwachte tonen vrij. Geslagen vuursteen, kruidenpijnboomhars en koolteer bruisen naar citrusachtige limoensorbet en subtiele, maar zoete vanillekaastaart.

Smaak: De turfachtige kracht van deze verleidelijke drank valt niet te ontkennen, omdat het je gehemelte in zijn rokerige diepten dompelt. Een intens zout gevoel in de mond zweeft in zoetzure tonen van gerookte chilichocolade en paprika. Golven van geroosterde eik en geroosterde theebladeren komen tevoorschijn voordat ze verdwijnen om verse pepermuntfondant en gezouten witte chocolade te onthullen.

Finish: stevige maar zachte, kalmerende houtrook mond uit in een lange, aanhoudende afwerking – resonerend tot ver buiten het glas…

ARDBEG DISTILLERY

Opgericht: 1815
Gebied: Islay
Eigenaar: Louis Vuitton Moët & Hennesy
Uitrusting: 1 wash still, 1 spirit still
Percentage: 46,2%

Herbert Roenhorst
Herbert Roenhorst
17/02/2024
Prachtige zaak, met een super aanbod op gebied van single malt!
Bert-René Brinkman
Bert-René Brinkman
03/01/2024
Uitstekende collectie malt whiskeys met deskundig advies.
Arjuna Kruijssen
Arjuna Kruijssen
17/12/2023
Voor alles wat je nodig hebt van bittertje tot champagne. Het advies en de hulp was erg prettig. Ik kom hier zeker nog eens terug.
Peter Evenboer
Peter Evenboer
10/11/2023
Mooie selectie Whisky's en mini flesjes waardoor je niet meteen een grote fles hoeft te kopen, echt een aanrader. Bovendien, elke maand een prachtige whisky van de maand. Gezellige winkel waar het haast onmogelijk is om zonder een heerlijke fles whisky te vertrekken.
Veronique ter laak
Veronique ter laak
09/09/2023
Goede slijterij met veel whiskeysoorten. Personeel betrokken bij wat de klant wenst met kennis van zaken
René den Besten
René den Besten
06/03/2023
Zeer leuke en mooie slijterij waar je de mooiste en lekkerste dranken kunt kopen 👍 en voor speciale dranken voor een mooi cadeau te koop