the Glenrothes Sherry Cask Reserve

the Glenrothes Sherry Cask Reserve

1418893826_95glenrothes-sherry Het aantal non-vintage bottelingen van Glenrothes blijft almaar toenemen. Onder de naam Reserve worden sinds de introductie van de Select Reserve telkens nieuwe toevoegingen gedaan. In 2014 werd deze sherrygerijpte versie geïntroduceerd. Het is de eerste officiële Glenrothes die volledig rijpte op first-fill sherryvaten. Het grootste gedeelte van deze vaten, in opdracht van de distilleerderij gemaakt, is gekuipt uit Europees eikenhout. Het geeft de whisky fijnere tonen van gedroogd fruit en een harsachtige bittere toets.

Uitgebreide informatie

De Glenrothes distilleerderij is gevestigd ten zuiden van de plaats Rothes. De Burn of Rothes, die zijn oorsprong in de Mannoch-heuvels vindt, stroomt dwars door het terrein van de distilleerderij. “Rothes” betekent vrij vertaald “ontmoeting van het water”. De Burn of Rothes “ontmoet” ten noordoosten van de plaats Rothes “het water” van de rivier de Spey. Glenrothes geeft de plaats aan waar de distilleerderij gebouwd is, nl. in het dal van de Burn of Rothes. De malt van Glenrothes is bij liefhebbers zeer geliefd. De distilleerderij is gebouwd in 1878. Op 15 mei 1922 ging 200.000 gallon whisky verloren door een brand in warehouse No 1. In 1989 werd het stillhouse geheel vernieuwd en het aantal stills uitgebreid, waarna er in 1989 nog twee stills bij kwamen. Er staan nu vijf wash stills en vijf spirit stills in het stillhouse van Glenrothes, de twintig washbacks zijn van Oregon pine gemaakt. Voor de rijping gebruikt men zowel refill vaten als ex bourbon- en sherry vaten. Voor het herstellen van de vaten heeft men een eigen kuiperij. Rondom de distilleerderij liggen oude landerijen van de Brauchhill farm. Op deze landerijen liggen vier bronnen, die eigendom van de distilleerderij zijn. Van de bron met de naam The Lady’s Well betrekt men via een pijpleiding het brouwwater. Om de condensors te koelen pompt men het water uit het riviertje de Dounie Burn.

Proefnotitie

Kleur: donker goud. Neus: aroma’s van rozijnen, gekonfijte sinaasappelschilletjes, vanille, karamel, amandelen, kaneel, gember, zwarte kersen, pruimen en perendrups krijgen een aards accent van gedroogde tabaksbladeren. Smaak: Heerlijk mondvullend en weelderig zoet, de tonen van de neus keren terug, maar de zoetheid wordt mooi in balans gebracht door duidelijker kruidigheid en een licht bitter accent van noten en fijn drogende tonen van eikenhout. In de finale houdt de kruidigheid het langst aan, samen met tonen van gekonfijte sinaasappel.