Talisker Storm + twee Glazen

Talisker Storm + twee Glazen

Talisker Storm + glazen Talisker Storm – Slijterij Bartels

Storm is de nieuwe loot aan de Talisker-stam. Het is een NAS ( No Age Statement )-whisky, die is samengesteld uit oudere whisky’s die hebben gerijpt op “verjongde” vaten en jongere whisky’s, die hebben gerijpt op refill casks. Het verjongen van vaten gebeurt door de binnenkant af te schrapen en opnieuw te toasten. Doel van de makers was volgens master blender Dr. Jim Beveridge om een rijkere, diepere Talisker dan de 10 years old te creëren, waarbij het distillery-karakter voorop staat. Later dit jaar zullen nog meer nieuwe Taliskers worden uitgebracht.

Uitgebreide informatie

Talisker, opgericht in 1830, is de enige distilleerderij gelegen op het eiland Skye. Dit grootste eiland van Schotland is sinds kort verbonden met een brug naar het vasteland. De distilleerderij ligt op de zuidelijke oever van de zeearm Loch Harport, ter hoogte van de plaats Carbost en ten noorden van de groep steile bergen, de Cuillens geheten. Deze bergen zijn zeer geliefd bij wandelaars maar kunnen door de weersveranderingen zeer gevaarlijk zijn. De naam Talisker komt van de boerderij met de naam Talisker Farm, iets westelijker gelegen. In 1830 werd de distilleerderij door de gebroeders MacAskill opgericht. Door het overlijden van deze broers werd Donald MacLennan, een zwager, voor korte tijd eigenaar van Talisker. Na vele sluitingen door overnames en faillissementen gingen de bedrijven waaronder ook Talisker behoorde samen in de Distillers Company Limited. (D.C.L). In 1928 zou Talisker overgeschakeld zijn van een drievoudige distillatie naar een tweevoudige distillatie. De voor- en de naloop zouden in een aparte spirit still nogmaals gedistilleerd worden. De Talisker distilleerderij sloot ook de poort tijdens de Tweede Wereldoorlog door gebrek aan gerst. In 1960 ging het hele stillhouse in vlammen op en na verbouwingen (de stills werden exact nagemaakt) werd het productieproces twee jaar later weer gestart. De stills werden nog wel met kolen gestookt, maar de aanvoer van de kolen werd geheel automatisch geregeld. In 1972 werden de stills omgebouwd, ook de moutvloeren verdwenen, en vanaf die tijd met stoom verhit en via de computer gestuurd. Door de grote stroom toeristen, die naar Skye kwamen, werd er in 1988 een bezoekerscentrum gebouwd en van daaruit werden er rondleidingen door de distilleerderij verzorgd. In 1997 werd de distilleerderij voor een grondige verbouwing een half jaar gesloten. De stills werden vernieuwd en het gehele productieproces werd via de computer geregeld. Sinds deze laatste verbouwing wordt een groot gedeelte van de productie per tankauto naar het vasteland vervoerd om daar te rijpen. In het stillhouse van Talisker staan nu twee wash stills en drie spirit stills. De zes washbacks zijn gemaakt van larikshout. De mout komt van het vasteland en voor de rijping van de malt worden refill bourbon- en sherryvaten gebruikt en ook wel wijnvaten. Het water, dat zeer turfhoudend is en een grote invloed op de smaak van de malt heeft, komt van de heuvel “Cnoc nan Speireag” genaamd. Het regenwater stroomt via een beek vanaf de heuvel langs de distilleerderij. Talisker is een echte krachtpatser, een malt die je moet leren drinken. Deze enige malt van het eiland Skye heeft echter al vele liefhebbers die dit explosieve en complexe karakter op waarde schatten: Talisker: The golden spirit of Skye.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: eerst ingetogen kruidig, met tonen van honing. Vervolgens duidelijke tonen van de kust, met bessenfruit, rokerige houttonen en tonen van peper. Smaak: de aanzet is kruidig en verrassend zoet, met tonen van vanille, honing en veenbessen. Hierna wordt hij karakteristieker Talisker door de ziltigheid, aroma’s van peper en rokerigheid van hout en turf. De afdronk is prettig lang met nu nadrukkelijker turfrook.