Talisker 57 north

Talisker 57 north

Talisker 57 noord

Talisker, opgericht in 1830, is de enige distilleerderij, gelegen op het eiland Skye. Dit grootste eiland van Schotland is sinds kort verbonden met een brug naar het vasteland. De distilleerderij ligt op de zuidelijke oever van de zeearm Loch Harport, ter hoogte van de plaats Carbost en ten noorden van de groep steile bergen, de Cuillens geheten. Deze bergen zijn zeer geliefd bij wandelaars maar kunnen door de weersveranderingen zeer gevaarlijk zijn. De naam Talisker komt van de boerderij met de naam Talisker Farm, iets westelijker gelegen. In 1830 werd de distilleerderij door de gebroeders MacAskill opgericht. Door het overlijden van deze broers werd Donald MacLennan een zwager voor korte eigenaar van Talisker. Deze bijzondere Talisker 57 Degrees North, de naam is afkomstig van de ligging van de distilleerderij op de 57ste breedtegraad, is een eerbetoon waar Talisker whisky voor staat. Met de bovengemiddelde turf aroma’s en het ziltige en kruidige karakter. Talisker 57° North heeft gerijpt op zorgvuldig geselecteerde Amerikaanse eikenhouten vaten. Hierdoor komt de zuiverheid met de natuurlijke combinatie van kracht en zoetheid, die zo kenmerkend voor Talisker is goed tot uitdrukking. Door de whisky op cask strength van 57% te bottelen komt de unieke kracht en karakter van Talisker nog beter naar boven.

Uitgebreide informatie

Na vele sluitingen door overnames en faillissementen gingen de bedrijven waaronder ook Talisker behoorde samen in de Distillers Company Limited. (D.C.L) en in 1928 zou Talisker overgeschakeld zijn van een dievoudige distillatie naar een tweevoudige distillatie. De voor- en de naloop zouden in een aparte spirit still nogmaals gedistilleerd worden. Deze single malt is afkomstig van een zorgvuldige samenvoeging van bourbon- en sherry vaten waarin de malt de gehele periode van 18 jaar heeft gerijpt. De Talisker distilleerderij sloot ook de poort tijdens de Tweede Wereldoorlog door gebrek aan gerst. In 1960 ging het hele stillhouse in vlammen op en na verbouwingen (de stills werden exact nagemaakt) werd het productieproces twee jaar later weer gestart. De stills werden nog wel met kolen gestookt, maar de aanvoer van de kolen werd geheel automatisch geregeld. In 1972 werden de stills omgebouwd, ook de moutvloeren verdwenen, en vanaf die tijd met stoom verhit en via de computer gestuurd. Door de grote stroom toeristen, die naar Skye kwamen, werd er in 1988 een bezoekerscentrum gebouwd en van daaruit werden er rondleidingen door de distilleerderij verzorgd. In 1997 werd de distilleerderij voor een grondige verbouwing een half jaar gesloten. De stills werden vernieuwd en het gehele productieproces werd via de computer geregeld. Sinds deze laatste verbouwing wordt een groot gedeelte van de productie per tankauto naar het vasteland vervoerd om daar te rijpen. In het stillhouse van Talisker staan nu twee wash stills en drie spirit stills, die dus met stoom verhit worden. De zes washbacks zijn gemaakt van larikshout. De mout komt van het vasteland en voor de rijping van de malt worden refill bourbon- en sherryvaten gebruikt en ook wel wijnvaten. Het water, dat zeer turfhoudend is en een grote invloed op de smaak van de malt heeft, komt van de heuvel “Cnoc nan Speireag” genaamd. Het regenwater stroomt via een beek vanaf de heuvel langs de distilleerderij. Talisker is een echte krachtpatser, een malt die je moet leren drinken. Deze enige malt van het eiland Skye heeft echter al vele liefhebbers die dit explosieve en complexe karakter op waarde schatten, Talisker: The golden spirit of Skye.

Proefnotitie

Kleur: vol amber. Neus: zeer intens en rijke aroma’s, door de rijping op de speciaal uitgezochte Amerikaanse eikenhouten vaten ontstaat er een prachtige combinatie van zachte zoetige aroma’s met krachtige rokerige tonen van turf. Fruitig met aroma’s van rijpe vruchten, kruidig, gecombineerd met tonen van toffee, zeewier en jodium met een mooie frisse muntgeur. Smaak: rokerig, mondvullend en zeer complex, ziltig, tonen van peper, teer en toffee, fruit met zoetige aroma’s. In de lange krachtige mondvullende afdronk aroma’s van jodium, zout, peper en tonen van hout en leer. Na toevoeging van wat water onthult zich de diepere zachte kant, alle Talisker kenmerken zijn aanwezig, met de belofte dat de zachtheid komt zodra de storm van de rokerige en complexe smaak is overgewaaid.