Springbank 18 jaar

Springbank 18 jaar

Springbank 18 De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou “oever van de bron” betekenen. In 1828 bouwde Archibald Mitchell de Springbank distilleerderij en nu nog is de familie Mitchell eigenaar van Springbank. Deze Springbank 18 years old Campbeltown Malt Whisky maakt deel uit van de bijzondere en unieke serie Springbank whisky’s. De whisky heeft voor 80% gerijpt in sherry vaten en voor 20% in bourbon vaten.

Uitgebreide informatie

Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij. In de Springbank distilleerderij staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo’n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. Voor het mouten van de groenmout ( er wordt bij Springbank nog voor 100% zelf gemout) wordt er gedroogd met hete lucht en turf. De malt, gemaakt onder de naam Springbank is een van de weinige malts die na vele jaren rijping nog haar eigen karakter behoudt. Hoe ouder, hoe beter zegt men in de distilleerderij. De mout die voor de Springbank malt gebruikt wordt is licht geturfd. De new spirit van Springbank wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. De productie van Springbank wordt voor 70% als single malt gebotteld. Alle malts van Springbank zijn non chill filtered.

Proefnotitie

Kleur: rijk goud. Neus: eerst aroma’s van marsepijn die overgaan in vollere aroma’s van likeur en stroperige toffee’s met heerlijke ruikende tonen van een vers gebakken taart, waar je niet vanaf kunt blijven. Dan tonen van granen, hars, as, kool en ham met aroma’s van zoethout, verse walnoten, dan meer kruiden aroma’s, peterselie en hints van een natte krant. Mond: zeer intens en goed in balans met die klassieke Springbank stijl en door de lagering van 18 jaar op sherry vaten heerlijke fruitige tonen met rijke, olieachtige (vettig) aroma’s met tonen van gedroogd fruit en een lichte rokerigheid. Dan iets peper en aroma’s van sinaasappel likeur, kruidnagel en zoethout. Mooi in combinatie met aroma’s van kandijsuiker, amandelen en Christmas cake die op het eind naar boven komen. De afdronk is lang met aangename niet te zware rokerige tonen, daarna ontwikkelen zich aroma’s van pure chocolade, rozijnen en stroop met een klein bitterje en lichte aroma’s van bubblegum. Een uitstekende Springbank.