Springbank 12 jaar Cask Strenght

Springbank 12 jaar Cask Strenght

springbank 12 - kopie

De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou “oever van de bron” betekenen. Deze single malt, een vatting van 6 ex-bourbonvaten uit 1998 met opeenvolgende nummers, is geselecteerd en gebotteld voor de bekende whiskyschrijver en journalist Hans Offringa. De whisky is cask strength. Deze gelimiteerde oplage van 1260 exemplaren vatted Springbank is een vatting van 6 ex-bourbonvaten uit 1998 met opeenvolgende nummers, speciaal geselecteerd door Frank McHardy en Hans Offringa voor Fourcroy Nederland, de importeur van Springbank.

Uitgebreide informatie

De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou “oever van de bron” betekenen. In 1828 bouwde Archibald Mitchell de Springbank distilleerderij en nu nog is de familie Mitchell eigenaar van Springbank. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij . Voor het mouten van de groenmout ( er wordt bij Springbank nog voor 100% zelf gemout) wordt er gedroogd met hete lucht en turf. De malt, gemaakt onder de naam Springbank is een van de weinige malts die na vele jaren rijping nog haar eigen karakter behoudt. Hoe ouder, hoe beter zegt men in de distilleerderij. In de Springbank distilleerderij staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo’n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. De mout die voor de Springbank malt gebruikt wordt is licht geturfd. De new spirit van Springbank wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. De productie van Springbank wordt voor 70% als single malt gebotteld. Alle malts van Springbank zijn non chill filtered.

Proefnotitie

Kleur: vol goud. Neus: echte Springbank stijl, vol en rond met wasachtig tonen, ziltige tonen van de kust (schelpen) en geuren van een boerenerf (hooi, gras), harsachtig (dennennaalden) daarna aroma’s van vanille en sinaasappelen. Smaak: volle aroma’s van het hout, vettige en olieachtige tonen, tikje ziltig, kruidig en likeurachtige aroma’s van limoen en orange. De afdronk is lang, rond met heel licht rokerig tonen, citrus fruit en romige aroma’s.