Port Charlotte Peat Project

Port Charlotte Peat Project

Port Charlotte Peat project

De Port Charlotte distilleerderij ligt in het prachtige plaatsje met de gelijknamige naam: Port Charlotte, op het eiland Islay. De warehouses die in de heuvels achter de distilleerderij liggen worden al jaren door de Bruichladdich distilleerderij gebruikt. Wat zou er gebeuren, was de vraag bij Jim MCewan, Bruichladdich Master Distiller, als men de grote Long-Necked Stills zou gebruiken om een heavily peated Spirit te produceren. Zou de bloemige elegante stijl van Bruichladdich en de heavy peat met elkaar matchen. Oordeel zelf, maar men is het er overeens, dat dit Port Charlotte Peat project fascinerende resultaten heeft opgeleverd. Het is een heldere, complexe peaty (40 ppm) spirit met een sterk eigen karakter. De whisky heeft gerijpt in American Oak.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij is gebouwd in 1829 door Colin Campbell en was ook bekend onder de naam Lochindaal. Na diverse overnames werd de distilleerderij in 1929 gesloten. De gebouwen bleven gelukkig intact en dienden als garage en ook als jeugdherberg. Op 2 mei 2007 publiceerde de directie van Bruichladdich een persbericht dat de distilleerderij van Port Charlotte weer heropend zou worden en men onder de naam van Port Charlotte Distillery een geheel nieuwe distilleerderij op zo’n 2 kilometer van de Bruichladdich distilleerderij zou gaan bouwen. Er wordt bij Bruichladdich reeds sinds 2001, in de oudste stills van Bruichladdich – uit 1881 – door Jim MacEwan een heavily peated cask strength Port Charlotte maltwhisky met 40ppm gestookt. Deze Port Charlotte maltwhisky heeft gerijpt in de oorspronkelijke, koele en afgesloten warehouses van de oude Port Charlotte distilleerderij.

Proefnotitie

Kleur: helder goud. Neus: rokerige tonen van turf met zoete vanille aroma’s, dan kruidige tonen van zwarte peper en lichte ziltige tonen met nootmuskaat, kaneel, pepermunt en zoete moutige aroma’s van het voorjaars gerst. Smaak: heerlijk romig met aangename warme tonen van het turfvuur en zoete vanille. De afdronk is lang met een aangename mix van de zoetige, rokerige turf tonen, die heerlijk combineren met de aroma’s van een groene fruit siroop.