Port Charlotte An Turas Mor

Port Charlotte An Turas Mor

De Port Charlotte distilleerderij ligt in het prachtige plaatsje met de gelijknamige naam: Port Charlotte, op het eiland Islay. De distilleerderij is gebouwd in 1829 door Colin Campbell en was ook bekend onder de naam Lochindaal. Na diverse overnames werd de distilleerderij in 1929 gesloten. De gebouwen bleven gelukkig intact en dienden als garage en ook als jeugdherberg. De warehouses die in de heuvels achter de distilleerderij liggen worden al jaren door de Bruichladdich distilleerderij gebruikt. Port Charlotte, gedistilleerd bij Bruichladdich Distillery sinds 2001. Turas MOR, betekent letterlijk ”The Great Journey”. De geweldige reis van de Port Charlotte whisky’s geeft met deze Port Charlotte An Turas Mor een gevoel van eindelijk volwassenheid. An Turas Mor is een gisting van geselecteerde vaten. Master Distiller Jim McEwan geeft ons inzicht van zijn oorspronkelijke visie betreffende de Port Charlotte whisky’s met zijn definitieve uitspraak: “CUAIRT beatha” … het leven gaat verder. Geniet ervan.

Uitgebreide informatie

Op 2 mei 2007 publiceerde de directie van Bruichladdich een persbericht dat de distilleerderij van Port Charlotte weer heropend zou worden en men onder de naam van Port Charlotte Distillery een geheel nieuwe distilleerderij op zo’n 2 kilometer van de Bruichladdich distilleerderij zou gaan bouwen. Er wordt bij Bruichladdich reeds sinds 2001, in de oudste stills van Bruichladdich – uit 1881 – door Jim MacEwan een heavily peated cask strength Port Charlotte maltwhisky met 40ppm gestookt. Deze Port Charlotte maltwhisky heeft gerijpt in de oorspronkele, koele en afgesloten warehouses van de oude Port Charlotte distilleerderij. De PC 7 is een aangename Islay maltwhisky met venige, rokerigheid, in combinatie met de vanille zoetheid van de Bourbon vaten is fantastisch. Dit wordt gevolgd door een echte pittige zwarte peper en citroen kruidigheid, vergezeld door smaken en aroma’s van Islay’s heide en oude dennenbossen.die zo kenmerkend van andere Islay whisky’s zijn. Nu is het de beurt aan de Port Charlotte An Turas Mor. Een nieuwe (multi-vintage) botteling van verschillende jaargangen Port Charlotte whisky, 40 ppm en gerijpt in Amerikaanse eiken houtenvaten. Gestookt van uitsluitend Scottish barley, non chill filtered, no artificial colouring en gebotteld op Islay. meer info

Proefnotitie

Kleur: goudgeel. Neus: volle rokerige en venige tonen met aangename licht zoetige aroma’s van het vat, dan pittige kruidige tonen van zwarte peper met citroen. Neus: krachtige tonen van Islay, turf, rokerig met aroma’s van dennenbomen en heide met de aroma’s van de kust. De afdronk is lang en stevig met terugkerende krachtige Islay tonen die fraai combineren met de zoetige tonen van siroop en vanille.