Port Askaig 12 jaar

Port Askaig 12 jaar

Port Askaig 12

De single malts van Islay zijn ongetwijfeld de meest besproken whiskies van Schotland en zijn herkenbaar door de zoete en fruitige aroma’s met het rokerige en turfachtige karakter. Deze nieuwe Port Askaig single Islay malt whisky bereikt de perfecte balans tussen deze aroma’s en karakters, ze belichamen de unieke spirit van het eiland Islay en haar bewoners. Speciality Drinks, de uitstekende bottelaar van Port Askaig schrijft, dat in een wereld van verandering en innovatie er altijd plaats is voor een nieuw product tussen de reeds bewezen en gevestigde namen. De naam is afkomstig van de havenplaats Port Askaig en de distilleerderij die daar vlakbij ligt met uitzicht op de Paps of Jura …. is dus wel te raden. De traditionele maar eigentijdse uitstraling van de verpakking en deskundige fust selectie zal ervoor zorgen dat de whiskies van Port Askaig zeer goed naast de meer gevestigde merken van Islay kunnen staan en zich zullen bewijzen. Om ervoor te zorgen dat elke whisky haar oorspronkelijke smaak en karakter behoudt, wordt de whisky not chill-filtered en worden er geen kleurstoffen toegevoegd.

Uitgebreide informatie

De distilleerderij heeft een rijke traditie, is gebouwd in 1846 en staat goed verborgen in een inham vlakbij de haven van Port Askaig op het whiskyeiland Islay. Vanuit het Stillhouse met zijn grote ramen is het uitzicht over de baai adembenemend. De single malts zijn zeer schaars. Het zijn allemaal originele distillery bottelingen en worden van distillatie tot aan de botteling door de beste experts begeleidt. De maltwhisky kenmerkt zich door de elegante smaak, het gedoseerde gebruik van turf en de enorme complexiteit. Na sluitingen en overname’s werd de distilleerderij in 1970, op het warehouse na, geheel afgebroken en in een aantal jaren weer opgebouwd. In 1974 werd de nieuwe distilleerderij in gebruik genomen, met stills in dezelfde vorm als voorheen, maar alles nu moderner aangedreven en het productieproces is makkelijker te controleren. In de distilleerderij staan nu drie wash stills en drie spirit stills, die met stoom worden verwarmd. De acht washbacks zijn van larikshout. Het rijpen van de new spirit gebeurt bijna uitsluitend op refill vaten. Er liggen ook wel nieuwe sherryvaten in het warehouse. Het brouwwater komt uit een meertje Loch nam Ban geheten. Het meertje wordt gevoed door regenwater en gaat via een pijpleiding naar de distilleerderij. De whisky kenmerkt zich door zijn krachtige, stoere karakter en het medium gebruik van turf. In geur en smaak komt duidelijk het complexe rokerige karakter naar voren (duidelijke tonen van houtskool). Een aanrader voor de liefhebber van een uitgesproken Islay malt. Elke fles van de Port Askaig serie wordt gebotteld in een beperkt aantal partijen, naar verwachting van ongeveer een jaar voorraad.

Proefnotitie

Kleur: goud. Neus: fris met tonen van de zee, schelpen en natte rots, tevens rokerige tonen van as en brandend vochtig hout. Op de achtergrond lichte tonen van honing en herfstbladeren. Smaak: eerst zeer mineraal, daarna een mooie balans tussen zilte en zoete tonen. Dan rokeriger en iets drogend, met duidelijke tonen van pekel, turfrook en kalk. De finish is fris met tonen van citrusfruit, terwijl de rokerigheid duidelijk aanwezig blijft.