Octomore 5.1

Octomore 5.1

Octomore 5.1

Octomore is een boerderij, in de buurt van Port Charlotte, twee mijl van de Bruichladdich distilleerderij. Het is ook de naam van een echt uitzonderlijk nieuwe maltwhisky, werelds zwaarste peated whisky ooit. Octomore, de naam is afgeleid van de verdeling van een oud landgoed Islay in acht agrarische eenheden of werkbare achtsten. In dit geval de achtste van de Molen (Octovullin) gelegen in de buurt van Bridgend. Er was een distilleerderij op de boerderij (nu gebruikt als vakantiehuis), opgericht in 1816 door George Montgomery, die het tot 1840 bezat en uiteindelijk werd het huis gesloten in 1852. Deze prachtige nieuwe Octomore E dition 05.1 botteling werd gedistilleerd uit gerst, gemeten in de oorspronkelijke gemoute gerst, 169 ppm delen per miljoen van de totale fenolen volgens de industrie standaard methode van HPLC bevat. De whisky heeft op de voor Bruichladdich zo klassieke bourbon vaten gerijpt. Het graan is afkomstig van slechts één boerderij en niet vermengd. De whisky is gebotteld op 59.5% alc. Non chill filtered,no artificial colouring. Er zijn wereldwijd slechts 18.000 flessen van gebotteld.

Uitgebreide informatie

De boerderij behoort nu tot James Brown, Godfather van Octomore en de man van vele talenten (die geen van alle ook dat een ziel zanger), maar vuurtorenwachter en verhuurder van vakantiehuisjes en partime politieman. Ook uit dit gebied komt het verkwikkende water uit de hier gevonden waterbronnen dat door Bruichladdich gebruikt wordt de reducering van de sterkte van de van Bruichladdich bottelingen tot 46%. Ook leverde de bronnen water voor het dorp van Port Charlotte in vroeger dagen, en zelfs na aansluiting op het waternet bleven oudere bewoners dit water van de heuvel gebruiken. De rots aan de Rhinns (dit deel van Islay), waardoor het water sijpelt, zijn de oudste rotsen in Schotland. Deze zwaarste peated versie van Bruichladdich werd gestookt op donderdag 3 oktober 2002 en werd Octomore gedoopt, ter nagedachtenis van de lang vergeten distilleerderij. De lange, smalle hals van de ketels bij Bruichladdich produceren via de “Trickle” – distillatie een opmerkelijk verfijnde, elegante en bloemige spirit. Octomore heeft een buitengewoon zwaar peated Islay karakter, het is een ongelooflijk verfijnde spirit. Een vloedgolf van aroma’s, met een satijnen mondgevoel – na verscheidene jaren van rijping op Islay heeft de whisky zich nog beter ontwikkelt. Octomore is momenteel goed voor ongeveer 12% van de jaarlijks productie van whisky bij Bruichladdich. Octomore heeft gerijpt in warehous nr. 5. Er is geen twijfel dat de vraag veel hoger zal zijn dan er gebotteld is. Er zijn slechts 18.000 genummerde flessen op cask strength – 59.5% wereldwijd verkrijgbaar.

Proefnotitie

Kleur: vol goud. Neus: direct de volle tonen van rook, turf en teer dan tonen van gras, stro en iets mint, tonen van graan die op het eind naar boven komen, licht zoetig, de aroma’s van de zee smelten fraai samen met de rokerige tonen. Smaak: stevig (alcohol) met rokerige tonen en zoetige fruit tonen (peer). De afdronk is zeer lang met terugkerende tonen van turf en rook.