Zwolse Whisky 2016

Hans en Betty Offringa leven van en voor de whisky. Hij werd benoemd tot whiskyambassadeur.

Met de smaak van nieuwjaarsdag

“Ik ruik een beetje banaan”, zegt Erik Bartels van Slijterij Bartels in Zwolle als we bij de presentatie van de 10e Zwolse Whisky zijn. Ik kijk hem verbaasd aan, banaan? “Ik ruik geen banaan”, zeg ik. “Ik ruik een hele scherpe alcoholgeur.” “Dan hang je te diep met je neus in het glas”, lacht hij. Het is wel duidelijk, ik ben een whiskyamateur.

Met iets meer afstand tot het glas, kijk ik hem wederom verbaasd aan. “Verdomd, je hebt gelijk. Banaan!” Er is nog meer te ontdekken aan deze Zwolse Schotse maltwhisky, legt kenner Hans Offringa uit. “Wat tropisch fruit en helemaal achterin een vleugje zwavel. Alsof je op Nieuwjaarsdag door Zwolle loopt en de resten van het vuurwerk ruikt.”

Trots

Hoewel het alweer de tiende versie van de Zwolse whisky is, vervult deze Offringa met evenveel trots.

Het kenmerkt iedere serie van de whisky: elk jaar komt er een beeldbepalend pand op de fles en vindt de presentatie daar ook plaats. “Dit jaar wilden we de eerste fles graag overhandigen aan Jonnie en Thérèse omdat het ook tien jaar geleden is dat we voor het eerst samen aan een boek over whisky en eten werkten”, zegt Offringa. Dus siert een foto van De Librije de 312 exclusieve flessen die deze botteling opleverden. “En die worden dus exclusief voor Zwolle gemaakt.”.

Hoe werkt dat dan? “Meestal wordt whisky op heel veel vaten gerijpt en uiteindelijk in één vat gegoten waarna het wordt gebotteld”, legt Bartels uit. “In dit geval is een van die vaatjes apart gehouden. Het is dus niet alleen een single malt, maar ook nog eens ‘single cask’. Uit één vat.” En daar komen 312 flessen uit voort. “Die hebben we allemaal zelf beplakt met etiketten”, vertelt Offringa, wijzend op alle kenmerken van die unieke, genummerde flessen.

Maar als het Zwolse whisky is, mag het dan wel Schots heten? “Jazeker! Een Schotse whisky mag alleen zo heten als hij én in Schotland is gestookt, én er is gerijpt én er is gebotteld. Dit zijn echt de grand cru’s onder de whisky’s.”

En dat is Offringa zelf inmiddels ook onder de whiskykenners. ‘Keeper of the Quaich’, ‘Kentucky Colonel’, ‘Honorary Scotsman’ en ‘European Contributor van Whisky Magazine’.

Aandacht

Is het ambassadeurschap van de Scotch Malt Whisky Society eigenlijk nog wel bijzonder? “Nogal”, vindt Offringa. “Het is een gerenommeerd Schots instituut. Dit geeft een hoop erkenning en waardering voor 25 jaar schrijverschap en het verkondigen van het evangelie van de whisky. En elk mens wil toch aandacht en erkenning?”

What’s next? Begin volgend jaar komt het boek uit dat hij en zijn vrouw Becky samen met Jonnie en Thérèse aan het schijven zijn. “Wij hebben de whisky’s gekozen en zij kiezen er de gerechten bij. Uiteindelijk spreken we ook wat whisky betreft dezelfde taal.”

Bron: De Stentor, 24 november 2016 door Janske Mollen